IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Соларпро холдинг АД с 65 пъти ръст на консолидираните продажби

Консолидираната печалба се запазва на нивото от около 100 хил. лв.

09:38 | 09.12.10 г. 1
Соларпро холдинг АД с 65 пъти ръст на консолидираните продажби

Соларпро холдинг АД реализира консолидирани приходи от продажби в размер на 5,8 млн. лв. за деветмесечието на 2010 г., което е ръст на годишна база от 65 пъти, след като дружеството е започнало да извършва услуги и за клиенти извън собствената си група, показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ-София.

Доскоро дейностите на дружеството бяха вътрешногрупови и това водеше до незначителни консолидирани продажби поради нетирането на вътрешногруповите сделки.

Консолидираната печалба за деветмесечието на 2010 г. е 98 хил. лв., спрямо 94 хил. лв. за съпоставимия период на 2009 г.

Принос за финансовия резултат има завършването на няколко етапа от изграждането на различни фотоволтаични централи, които дъщерни дружества на холдинга строят за клиенти. Мениджмънтът на компанията взе решение да отдели дейността по строежа на фотоволтаични електрически централи в отделно дъщерно дружество. То ще се казва Соларпро Ц АД, пише в прессъобщение към отчета.

През последното тримесечие на 2010 г. мениджмънтът на Соларпро холдинг АД очаква сериозно повишение на приходите от дейността, се казва в прессъобщението към отчета.

Това ще е резултат от затвърждаването на лидерската позиция на дружеството в сектора на инженеринг, доставка и строителство  (EPC контракти) на фотоволтаични електрически централи в региона. Само за последните няколко месеца Соларпро холдинг АД, посредством дъщерните си дружества, е подписало няколко нови договора за изграждане и поддръжка на соларни централи. Между тях е и договорът за изграждане на фотоволтаична електрическа централа край с. Равна Гора, Варненско, с номинална мощност от 5MWp. Инвеститор във фотоволтаичния парк е Интерсервиз Узунови АД.

„Пазарът на услуги за инженеринг, доставка и строителство на соларни паркове напоследък набира скорост и е много перспективен за нас”, коментира Николай Беров, зам. председател на борда на директорите на Соларпро холдинг АД. „Като водещ EPC контрактор в региона ние вече натрупахме сериозен опит в проектирането и изграждането на фотоволтаични централи в рамките на холдинга, и успешно продаваме тези услуги на външни клиенти, като развиваме един проект и го изпълняваме „до ключ”, коментира още той.

Сериозен принос за подобряване на резултатите от дейността на Соларпро холдинг АД ще даде и стратегическото финансово партньорство, което дружеството стартира с немския офис на Митсубиши интернешънъл по-рано този месец. То ще засяга доставките за производството на соларни модули в завода на Соларпро Холдинг АД в Силистра. Началото на подобно партньорство отваря пътя на по-нататъшно общо сътрудничество между двете компании и в други сфери, заявяват от Соларпро.

Соларпро холдинг АД е вертикално интегрирана група от фирми в областта на слънчевата енергия – от производство на оборудване и компоненти за производство на соларни панели, производство на самите соларни модули, проектиране, строителство, до поддръжка на соларни паркове.

В началото на юни тази година акциите на Соларпро Холдинг АД бяха листвани за търговия на Българска фондова борса-София АД.

Основни акционери в дружеството са Алфа финанс холинг АД с 58,95%, Солар Венчърс ЕООД с 11,59%, Mauve Clover с 8,87%, Николай Беров и Румяна Георгиева с по 6,5% и други акционери със 7,59%.

Текущата пазарна капитализация на дружеството е 26,4 млн. лв., като за последните 3 месеца се е увеличила със 126% до 0,565 лв. за акция. Доскоро дружеството беше в групата на Каолин АД, но през август тази година приключи процедура за заменя на акции от Каолин АД за Соларпро холдинг АД.

Свързани компании:

Соларпро холдинг АД(0S8)

Каолин АД(6K1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Освен ръстът, добре е да се погледнат ликвидността и фрифлотът. Къде са, че не ги виждам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още