IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дали САЩ наистина са в състояние на упадък?

Поддръжниците на теорията за залеза на великата американска нация не са ново явление, пише редакторът на ВВС Джъстин Уеб

17:11 | 16.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Дали САЩ наистина са в състояние на упадък?

Поддръжниците на теорията за залеза на великата американска нация не са ново явление – те правят мрачните си прогнози откакто Съветският съюз задмина САЩ в надпреварата в Космоса, но аргументите им тежат повече от всякога заради огромния дълг на САЩ и политическите битки в страната, пише в свой анализ редакторът на ВВС Джъстин Уеб. 

Величието на Америка в голяма степен е изградено върху дългове. Американците обаче успяват да убедят света през 19 век, че винаги ще могат да връщат дълговете си. Те просперират, изплащат дълговете си и взимат нови. Изобретяват масовия потребителски дълг и го използват, за да захранват една икономика, която променя историята.

Националният дълг

Сега САЩ отново са задлъжнели, и то с трилиони долари, като дългът на страната е с най-голям дял от икономиката от Втората световна война насам.

Според някои коментатори обаче този дълг няма благотворната сила на предишните и е потенциална причина за залеза на САЩ, започнал с икономиката, но с тенденция бързо да обхване всичко, повличайки цяла една култура.

Бившият представител на Държавния департамент и сегашен президент на Съвета за външни отношения Ричард Хаас смята, че дългът на страната може да навреди до критична степен на САЩ. Ако политиците не се справят с проблема, един ден американците ще се събудят и ще разберат, че светът е свършил тази работа вместо тях, казва той.

"Облигационният пазар ще загуби доверие в способността на САЩ да изплащат дълговете си и ще ни принуди да увеличим рязко лихвените нива. Това очевидно ще има огромни последствия за икономическия растеж“, посочва той.

Всичко това ще отслаби ролята на САЩ като водеща сила в света и съответно ще превърне 21 век в столетие на безредици, разкрива Хаас вижданията си.

Големите надежди

Има ли някаква надежда за САЩ? Да, по две причини, отговаря Уеб

Първо, теорията за залеза на САЩ е съществувала и по-рано под различни форми и поддръжниь=ците й винаги са грешали. САЩ са способни да се справят с проблемите си, с които не се е сблъсквала никоя друга страна.

Второ, САЩ имат някои ключови предимства в света на дигиталните технологии. На практика всички големи университети са там и едно от първите неща, които те учат в тях, е да задаваш въпроси, посочва Ан-Мари Слотър, преподавател в Принстън.

По думите й на САЩ са необходими големи промени, но страната има капацитетът да ги направи. Така че, най-великите дни на САЩ предстоят... може би, пише в заключение Джъстин Уеб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още