IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ през декември с най-голям спад за година?

Цените вероятно ще отчетат спад от 2,4% на годишна база през декември, сочат прогнози за индекса S&P/Case-Shiller

10:00 | 22.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на жилищата в САЩ през декември с най-голям спад за година?

Цените на жилищните имоти в САЩ са отчели най-големия спад на годишна база през декември за почти една година – знак за степента на трудностите, през които преминава пазарът, въпреки възстановяването на общата икономика, пише Bloomberg.

Изданието цитира прогнози за спада на индекса S&P/Case-Shiller, измерващ стойностите на имотите в 20 града. На базата на медианната оценка на 19 икономисти индексът ще отчете понижение от 2,4% на годишна база, което е най-голямото от декември 2009 г. насам.

Тази година се очаква и ръст в принудителните отнемания на имоти, което ще доведе до още по-голям натиск върху стойностите и ще отложи още повече плановете за нови покупки от страна на потенциалните купувачи.

„Отчитаме спадове на цените на жилищата, като те са повсеместни“, казва Джулия Коронадо, старши икономист за Северна Америка в BNP Paribas.

„Отчитаме много слабо търсене на жилища, много „проблемно“ предлагане, което излиза на пазара. Има всички индикации да очакваме негативен натиск за известно време.“

Самият индекс S&P/Case-Shiller се очаква да бъде публикуван по-късно днес. Прогнозите за спада на цените за 12-те месеца варират между 1,7% и 8,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още