IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последно: Стачка в БДЖ от 10 март

В четвъртък влаковете ще спрат предупредително за един час, а на 11 март започват безсрочни ефективни действия, предупреждават железничарските синдикати

09:08 | 05.03.11 г. 3
<p>За да не спрат напълно влаковете, ще има коригирано разписание. <i>Снимка: Investor.bg</i></p>

За да не спрат напълно влаковете, ще има коригирано разписание. Снимка: Investor.bg

Национална стачка ще спре влаковете в страната от 10 март, обявиха железничарските синдикати към КНСБ и КТ “Подкрепа”, съобщава в. „Труд”.

Преди дни имаше надежди протестът да се размине след срещите на ръководствата на холдинг БДЖ ЕАД и Национална компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) на 28 февруари и 2 март, но на тях резултат не бе постигнат.

“На срещите си пролича, че и в БДЖ, и в НКЖИ търсят сближаване на позициите. Но не ни предложиха нищо съществено. Така че решението за стачка остава в сила. В четвъртък влаковете ще спрат предупредително за един час, а на следващия ден - 11 март, започваме безсрочни ефективни действия”, коментира пред “Труд” председателят на стачния комитет на Синдиката на железничарите в България Димитър Динев. Според него до тежкото решение се е стигнало след неизпълнени съществени условия от колективните трудови договори на двете жп дружества.

Чашата на търпението е преляла, след като преструктурирането на холдинг БДЖ било обвързано със заем от Световната банка в размер на 460 млн. лева. За да бъде получен, железничарските шефове обещали да съкратят 2800 работници. При това се разбрало, че средствата няма да послужат за модернизация на железниците, а ще покрият стари задължения.

“Най-лошото е, че парите от Световната банка ще заминат пряко към кредиторите, вместо да бъдат инвестирани в развитието на жп транспорта. А ние ще платим за тях с масови съкращения. Така в края на краищата нищо няма да се промени. След месец дълговете пак ще се натрупат. А вече няма какво да се залага. В банките е ипотекирано всичко движимо и недвижимо - локомотиви, вагони, почивните станции, цялото ни имущество”, коментира Димитър Динев.

За да не спрат напълно влаковете, ще има коригирано разписание, което ще позволява движение в незасегнатите от стачката часове - от 16 ч следобед до 8 ч сутринта. Според Закона за железопътния транспорт по време на стачка трябва да се запази над половината от обема на превозите. Експерти са изчислили, че така ще бъдат придвижвани 51-52% от пътническите и бързите влакове, както и 60-70% от товарните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
stoian777
преди 13 години
Нали сега ще взимат кредит който ще се открадне от наши хора, а после БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ще връща като ще продължи да пътува в абсолютно скапани и амортизирани влакове. А сега въпроса към УМНИТЕ ГЛАВИ отговарящи за БДЖ : С колко километра се движи влака София - Бургас като разстоянието е 450 км. , а времето за което го взема това разстояние е от 7.30 - 8.00 часа ? И следващия ми въпрос е : Нормално ли е това т.с. с тези километри с които се движат влаковете ? Ааааааа още един въпрос : Къде у Европата има такива скорости на бързи влакове ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
mapto
преди 13 години
По-добре служителите на БДЖ изобщо да не се връщат на работа. Приватизиране на БДЖ и пълна либерализация на железопътния транспорт. Това ще се отрази добре и на НКЖИ, защото сега тя обслужва БДЖ, но не получава дължимите пари за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още