IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 1300 сигнала срещу сивата икономика са подадени за четири месеца

Най-често те са свързани с нарушения на трудовото законодателство и укриване на данъци

11:02 | 10.03.11 г.
Над 1300 сигнала срещу сивата икономика са подадени за четири месеца

Общо 1308 сигнала срещу сивата икономика са подадени по браншове в Националния център „Икономика на светло” през последните четири месеца, съобщават от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Центърът работи по европейския проект за „Ограничаване и превенция на неформалната икономика” през 2009-2013 г. Той се осъществява от Асоциацията на индустриалния капитал в България по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”.

Най-често гражданите повдигат въпроси за нарушения на трудовото законодателство, за укриване на данъци, за условията на труд и за етични аспекти в отношенията с работодателите. От сферата на леката промишленост са постъпили 24 сигнала, 19 – за предприятия от електротехниката, 18 – от машиностроенето, 17 – от пощите, 15 – свързани с информационните технологии, 14 – от небанковите финансови услуги.

По териториален признак най-много случаи са изнесени в Североизточния регион – 226, други 204 – в Южния централен и 203 – от градовете Лом и Монтана в Северозападния регион, обявен за най-бедния в Европейския съюз.
През тази година експертите ще търсят и съдействието на медиите, за да осветляват заедно порочните практики, укриването на доходи и данъци, нарушенията при възлагане на обществени поръчки и на трудовите права на хората.

Горещата телефонна линия 0800 123 58 приема данни за нередности, корупционни схеми и ощетяване на гражданите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още