IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли шанс български дружества да се листват на Deutsche Börse?

Таксите на немската борса са до 10 000 евро годишно

08:31 | 25.03.11 г. 2
Има ли шанс български дружества да се листват на Deutsche Börse?

През последната година няколко големи български публични компании заявиха интерес да регистрират за търговия своите ценни книжа и на друг европейски пазар, освен българския. И това е обяснимо предвид ниската ликвидност и липсата на големи чуждестранни институционални инвеститори на българския пазар. Някои компании заявиха твърди намерения това да стане на Варшавската фондова борса, а от август 2010 г. една българска компания се търгува на алтернативния сегмент на борсата в Полша*.

Дали обаче българските компании могат да погледнат още по-далеч на запад, за да открият един не само перспективен, но и добре организиран пазар - Deutsche Börse? По данни на оператора към края на 2010 г. повече от 200 компании от Русия и Централна и Източна Европа се търгуват във Франкфурт.

Предимствата на немската борса са безспорно много и този пазар убедително води съревнованието по почти всички показатели в Европа. Независимо от последиците от глобалната финансова и икономическа криза, както и продължаващата несигурност в страните от еврозоната през 2010 година, на Deutsche Börse са успешно реализирани множество първични публични предлагания.

Deutsche Börse и листваните на нея компании привличат инвеститори от цял свят

Deutsche Börse е един от най-големите пазарни оператори в света и най-големият в Европа с 11,1 млрд. евро пазарна капитализация към февруари 2011 г. На немския капиталов пазар се търгуват повече от 12 000 компании от повече от 70 страни. Той е предпочитано място за търговия за големите международни инвеститори. Чрез електронната система Xetra, разработена от Deutsche Börse, търгуват над 250 международни институционални инвеститори с повече от 4 600 пазарни участници от над от 19 страни. Най-голям дял в оборота (32 %) заемат институционалните инвеститори от Германия, следвани от британските с дял от 28% и американските с 15%.

Deutsche Börse е най-активния пазар с висока и стабилна ликвидност. Ежедневно чрез Xetra се сключват над 1 400 000 сделки. Анализът на ликвидността на големите европейски пазари показва, че в периода януари- декември 2010 г. Deutsche Börse е на второ място по брой сделки средно месечно на компания с 10 200 сделки, изпреварвана само от Euronext с 14 100 сделки. За сравнение Варшавската борса е едва с малко над 2000 броя сделки за този период. Deutsche Börse е на първо място по средномесечен оборот на компания – с 127,2 млн. евро, следвана от Euronext с 119 млн. евро, а борсовия оператор в Полша е с показател едва от 8.3 млн. евро.

Балансирана регулация и възможности за надграждане

Според обема на разкриваната информация компаниите на Deutsche Börse се допускат до търговия в различни пазарни сегменти: регулиран пазар и регулиран неофициален пазар. Тези, които разкриват най-голям обем информация, попадат в регулиран пазар и се нареждат в престижните Prime Standard или General Standard, за които се изисква и история от минимум 3 години.

В рамките на неофициалния пазар съществуват два сегмента Entry Standard и First Quotation Board, които предлагат бърз и облекчен достъп до капиталовите пазари с по-ниски изисквания по отношение на разкриваната информация от компаниите.

В тази връзка Deutsche Börse предлага балансирана регулация, съобразена със степента на зрялост на компанията по отношение на разкриваната информация чрез съществуващите пазарни сегменти, като в същото време гарантира степента на доверие на инвеститорите за всеки от тези сегменти.

Сравнителни ниски входни и годишни такси

Разходите за листване и годишните такси са сравнително ниски, не зависят от обема на емисият или пазарната капитализация на компанията и като цяло не биха били в тежест на компанията. Сравнителният анализ на събираните такси от Deutsche Börse и Варшавската борса сочи, че таксите по осъществяване на листинг в регулирания пазар на Франкфуртската фондова борса възлизат на 5 500 евро, срещу диапазон между 3 700 и 26 500 в зависимост от обема на емисията на полския пазар.

В случай, че обемът на емисията превишава 13 милиона евро, таксите на Deutsche Börse се оказват по-ниски, като потенциалът на икономиите лесно може да достигне 21 000 евро. Годишните такси също са фиксирани и не зависят от пазарната капитализация на компанията: 7 500 евро за General Standard и 10 000 евро – за Prime Standard. (бел. ред. в България таксите са до 3 000 лв.)

Силни и атрактивни групи от конкуренти по браншове, по-висока видимост за компанията посредством множество индекси

Една от основните компетенции на Deutsche Börse е предоставянето на пазарни данни, предлагайки висока видимост и ежедневен инвеститорски достъп до компаниите, които са групирани в множество селективни и секторни индекси.

Сред по-известините селективни индекси са: DAX; TecDAX; MDAX; SDAX; DAX International 100; DAX International Mid. 100; General Standard Index и Entry Standard Index.

Благодарение на 18 секторни и 63 подсекторни индекса финансовите анализатори имат удобен инструмент за провеждането на секторни анализи, както и база за сравнение на доходноста на отделните компании. На практика, ако една компания е допусната до търговия на Prime Standard би могла да намери място в 8 индекса, а тези, допуснати в General Standard- в 5 индекса.

Постоянна подкрепа от страна на Deutsche Börse както за компаниите, които искат да станат публични, така и за вече листваните

Всички компании могат да се възползват от несравнимото портфолио от услуги, които Deutsche Börse предлага на емитентите, както по време на осъществяване на процедурата по листване, така и в последствие след допускане до търговия, така, че компаниите да могат лесно да изпълняват законовите изисквания за разкриване на информация, разяснения при изготвяне на отчети, включително и провеждане на срещи с инвеститори.

Всяка година през есента и пролетта най-големият инвестиционен форум в Европа – Deutsche Eigenkapital Forum, организиран от Deutsche Börse, е място за среща на повече от 5 000 пазарни участници, в това число настоящи и бъдещи емитенти, институционални инвеститори, компании за венчърно финансиране, инвестиционни банки, финансови анализатори, одитори, юристи, работещи на капиталовите пазари в Европа, бизнес ангели, специалисти по връзки с инвеститорите, рейтингови агенции.

По време на него се представят над 300 компании, които могат да срещнат инвеститори от цял свят в над 1 800 индивидуални срещи. Провеждат се над 50 панелни дискусии, семинари и работни срещи по актуални теми, свързани с капиталовия пазар.

Всичко, казано до тук, би могло да бъде само един положителен сигнал в полза на Deutsche Börse за българските компании, които са решили да предложат своите акции и на друг европейски пазар. Защото Deutsche Börse не само поддържа интереса на инвеститорите, но и осигурява международна публичност и отлична репутация за всяка компания, която се осмели да прекрачи нейния праг.

И не на последно място следва да се има предвид, че през следващите няколко месеца предстои да бъде осъществено най-голямото сливане в историята на капиталовите пазари, а именно това между Deutsche Börse и NYSE Euronext, които имат възможността да създадат най-голямата в света борсова група.

*Бележка на редакцията: на борсата във Варшава вече се търгува Интеркапитал пропърти дивеломънт АДСИЦ, а интерес към двойно листване на акциите си са проявили и Софарма, Монбат и Енемона.
 

Автори: Даниела Пеева и София Аргирова, Управляващи съдружници в Investor Relations Services ООД и членове на УС на Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България

 

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Монбат АД(MONB)

Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ(ICPD)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Вместо да се листват поотделно, по-перспективно е да продължи интегрирането между Deutsche B
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
unseen
преди 13 години
Добра статия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още