IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордно слаб зимен сезон за имотния пазар в ски курортите

Продажби в зимните и летните курорти у нас се осъществяват само с напълно обзаведени апартаменти в работещи комплекси, сочат данни на агенция

13:01 | 13.04.11 г.
<p>Банско. <i>Снимка: ale3andro, лиценз: <a target="_blank" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/"><span lang="en-US">Creative Commons</span></a></i></p>

Банско. Снимка: ale3andro, лиценз: Creative Commons

Първото тримесечие на 2011 г. не беше успешно за имотния пазар в ски курортите. Основният сигнал, който пазарът даде този сезон, е липсата на интерес и намаление в броя на продажбите с 50% през тази година спрямо същия период на миналата година, съобщиха от Bulgarian Properties. От агенцията определят този период като най-слабия активен ски сезон за продажба на имоти в планинските ни курорти, откакто съществува този пазар.

Обикновено с началото на ски сезона се засилва и интересът към покупка на имоти в ски курортите, като тази тенденция се запази дори и в периодите на най-голяма криза за пазара – зима 2008/2009 и 2009/2010 г. Този сезон обаче се забелязва голямо отдръпване от пазара в ски курортите и много малко реализирани продажби.

Гърците, които миналата година започнаха да купуват имоти в Банско, се оттеглиха тотално заради сериозната икономическа криза в тяхната страна. Руснаците, които се явяват основни купувачи на ваканционни имоти, проявяват слаб интерес към ски курортите, а англичаните все още липсват от пазара, макар че има тенденция на завръщане на интереса към най-евтините имоти (до 20 хил. евро) и реализиране на продажби на британци през този сезон. Българите имат слаб интерес и така кръгът на потенциалните клиенти за покупка в Банско и ски курортите е много свит.

Като цяло предлагането в ски курортите е нараснало двойно спрямо зимата на 2010 г. Това са предимно препродажби на напълно завършени и дори обзаведени апартаменти от чужденци – главно британци и ирландци. Обявените от началото на годината офертни цени в Боровец са между 950 и 1600 евро на кв. м. В Пампорово офертните цени на новообявените за продажба имоти варират между 650 и 1200 евро на кв. м, сочат данните на агенцията. В тези два курорта сделки се сключват сравнително по-рядко. В Банско, където предлагането е най-голямо, цените варират между 350 и 800 евро на кв. м.

На база продадени апартаменти средните цени в Банско от началото на годината са 585 евро на кв. м, като това са напълно обзаведени апартаменти в работещи комплекси. Това представлява спад от 10% спрямо нивата, на които се сключваха сделки през 2010 г. Най-ниските цени, на които се купуват апартаменти в Банско, са 430 евро на кв.м. за обзаведени апартаменти, а като бюджет похарчените суми за апартамент в курорта започват от 18 хил. евро и стигат до 45 хил. евро. До сделки се стига след преговори и намаляване на обявените цени с около 10%. Тъй като има предлагане на изгодни имоти, а продажбите намаляват, то остава под въпрос дали в момента цената изобщо е решаващ фактор за покупката на имот в Банско, коментират от компанията.

Извън Банско, единични продажби има в Пампорово, а интересът към Боровец е по-нисък. Реализираните продажби на апартаменти в Пампорово с клиенти на агенцията са на цени 450 – 500 евро на кв. м.

Засилване на интереса към морските курорти

Интересен факт относно пазара на ваканционни имоти е, че през изминалия зимен сезон интересът към летните курорти не намаля и именно там се реализираха най-много продажби извън столицата.

Това важи предимно за южното Черноморие, където броят на продажбите е нараснал с 40% спрямо зимата на 2010 г., докато интересът към курортите около Варна е намалял.

Основните продажби по южното Черноморие се реализират в Слънчев бряг – напълно обзаведени апартаменти на цени между 400 и 700 евро на кв. м, а общите бюджети варират между 25 хил. и 70 хил. евро. Преобладават продажбите на апартаменти между 25 хил. и 30 хил. евро. Това са същите средни цени като през 2010 г.

Както и в зимните курорти, продажбите се осъществяват изключително и само с напълно обзаведени апартаменти в работещи комплекси. Купувачите са основно руснаци, но от агенцията отчитат и слабо завръщане и на британците за най-ниския ценови сегмент. Има и купувачи от страни като Швеция и Германия, които не са сред традиционно присъстващите на българския пазар.

По северното Черноморие интересът към имоти в курортите около Варна е доста слаб, като напоследък се наблюдава интерес и сключване на сделки с луксозни имоти в самия град Варна – това са апартаменти и къщи над 100 хил. евро. Също така, от края на 2010 г. има известно нарастване на интереса към селски къщи около Варна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още