IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският регистър остава свободен и безплатен

Достъпът до делата на търговците обаче ще бъде възможен само с електронен подпис или цифров сертификат, решиха депутатите

12:53 | 14.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Търговският регистър остава свободен и безплатен

Базата данни на търговския регистър ще продължи да се използва свободно и безплатно, но
достъпът до делата на търговците ще се осъществява само след регистрация. Тя ще изисква използването на електронен подпис или цифров сертификат, решиха днес депутатите.

При второто четене на Закона за търговския регистър бе решено, че регистрираният достъп ще бъде предоставен в териториалните звена на Агенцията по вписванията след представяне на молба и документ за самоличност. Лицето, поискало достъп по електронен път, трябва да се идентифицира чрез електронен подпис или чрез цифров сертификат, издаден от агенцията.

Според действащия закон всеки има право на свободен и безплатен достъп до търговския регистър и до електронния образ на документите. Агенцията трябваше да осигурява свободен и безплатен достъп и до съдържащите се в информационната система на търговския регистър заявления, електронния образ на приложените към тях документи и постановените откази.

От Коалиция за България и Синята коалиция възразиха, че с промените се ограничава достъпът до базата данни на регистъра. Юлиана Колева от ГЕРБ припомни, че базата данни остава напълно достъпна, открита и безплатна за всеки, който влезе в страницата, а се въвежда регистриран достъп само до документите от делото на търговеца.

Според нея това се налага заради защитата на личните данни на гражданите, каквото е и
европейското изискване. Мая Манолова от левицата опонира, че се спекулира с европейските изисквания за личните данни и регистърът няма да действа на практика поне една година. Тя настоя да се отложи обсъждането, предложението беше отхвърлено.

„Не ограничавайте достъпа до търговския регистър, защото така ще се увеличат измамите и промените ще станат причина за следващ голям скандал“, предупреди управляващите съпредседателят на Синята коалиция и председател на икономическата комисия Мартин
Димитров.

Бизнесът желае да се преустанови преекспонирането на лични данни, защити законопроектът заместник-министърът на правосъдието Жанета Петрова. Министерството на правосъдието е предложило, по думите й, балансиран подход, но той е временна мярка. В Европа нямало свободен достъп до фирмените досиета на търговците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още