IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Снежана Семова: Очакваме още пет трудни години за строителството

Енергийната ефективност създава пазар с голям потенциал, заяви управителят на „Вебер България”

10:45 | 07.06.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снежана Семова. <em>Снимка: личен архив</em></p>

Снежана Семова. Снимка: личен архив

Възстановява ли се строителният сектор от кризата, доколко тенденцията за енергийна ефективност на сградите влияе на пазара на строителни материали и как големите компании се възползват от сътресенията на пазара – това коментира пред Investor.bg управителят на „Вебер България” инж. Снежана Семова.

- Инж. Семова, скоро „Вебер България” откри край Варна втори завод за строителни материали. Как определяте състоянието на строителния сектор в момента – продажбите на вашите продукти зависят много от състоянието на пазара? Очаквате ли възстановяване на строителните компании?

В строителния сектор, който беше основен двигател на икономиката на страната ни преди кризата, все още се регистрират спадове, въпреки подкрепата на правителството с инфраструктурните проекти. Очакваме поне още пет години труден пазар.

Дейността на компанията ни е концентрирана в три основни направления: фасадни решения, системи за полагане на керамични покрития, зидарски и технически разтвори, които са пряко свързани със сградното строителство ― изграждане на нови или реновация на съществуващи сгради.

Прогнозите сочат, че в този сегмент предстоят спадове и тази година, но очакванията ни са свързани със стабилизиране през следващата година. Едва през 2014 г. можем да очакваме достигане на нивата, регистрирани през 2007 и 2008 г.

- Очаквате ли ръст на търсенето на материали, свързани с енергийната ефективност на сградите?

Като разглеждаме дългогодишния опит на колегите от Чехия, Словакия, Полша и Австрия в сегмента на енергийно ефективните топлоизолационни системи, можем да твърдим, че това е пазар с голям потенциал.

В момента ситуацията е такава, че когато се търси решение за фасадата на дадена сграда, то със сигурност трябва да е свързано с енергийна ефективност. Само преди 5 години положението не беше такова.

По време на строителния бум новите сгради (жилищни кооперации, хотели или еднофамилни къщи) бяха най-големият консуматор на топлоизолационни системи, а в момента, по време на кризата санирането на съществуващите сгради изисква употребата на енергийно ефективни решения.

Очаквам следващите години търсенето на такъв тип материали да бъде още по-засилено, предвид европейските тенденции и благодарение на европейските пари, отпуснати по различните оперативни програми. Надявам се процедурата по използването им в България да е достатъчно ясна и лесно приложима.

- Доколко ви засяга сивия сектор при строителните материали?

Поради намалените обеми, липсата на преки чуждестранни инвестиции и множеството замразени обекти делът на ремонтните дейности се увеличи. Голяма част от тях са именно в сивия сектор. На пазара на строителни материали съществуват играчи, които умело се възползват от създалата се ситуация и между 50% и 70% от бизнеса им е в сивия сектор. Това автоматично ни прави неконкурентоспособни.

Ние търсим други начини да бъдем атрактивни за тези клиентски групи, като им предлагаме участие в различни тренинг или промоционални програми.

- Защо се решихте да откриете нови мощности в сегашната икономическа ситуация, смятате ли, че продукцията ще се търси?

Този проект е част от дългосрочната ни инвестиционна програма. Политика на компанията е преди да се взимат решения за откриване не само на нови производствени мощности, но и за пускане на нови продукти или услуги, да се правят обстойни проучвания на пазара.

Черноморският регион е един от добре развиващите се пазари въпреки кризата. Именно инвестицията в изграждане на завод там ни дава предимството да сме единствената компания, която разполага с два собствени завода, ситуирани така, че да можем да отговорим изцяло на пазарното търсене с по-бързо и качествено обслужване.

- Какво е натоварването на мощностите в завода край Костинброд и какво прогнозирате за натоварването на новия завод край Варна?

Факт е, че стартирахме завода в Костинброд  в началото на кризата. Тогава имаше много въпроси, свързани с това как компанията ще се справи с изплащането на една съвсем нова инвестиция. И тогава заявихме, че имаме ясна стратегия какво ще произвеждаме и каква добавена стойност ще предоставяме на нашите клиенти.

Основните предимства на завода в Костинброд са близостта му до един от най-големите пазари - София, постоянното качество, гарантирано от цялостния контрол на процеса, както и потенциалът за развиване на иновативни продукти.

Изцяло изпълнихме обещанията, с които тогава се ангажирахме, а именно да бъдем компанията с най-добрия сервиз и с най-много нови решения за една година.

Заводът във Варна е с годишен капацитет 50 000 тона, в него ще се произвеждат цялата ни продуктова гама.

- Разчитате ли на износ за част от производството?

„Вебер” е представен в 46 страни, включително всички съседни на България. Затова към момента приоритет за нас е развитието на местния пазар. Това е и причината да открием втория си завод във Варна, целта ни е да разчитаме на широка дистрибуторска мрежа и добре организирана логистика.

- На каква стойност са инвестициите на вашата компания в България досега, какъв е броят на служителите ви?

За седем години от началото на съществуването си компанията е инвестирала 25 млн. лева. Те са вложени в изграждането на нови индустриални мощности и в придобиването на компании, с което сме увеличили пазарния си дял. Важно е да се отбележи, че повече от половината средства са инвестирани през последните три кризисни за икономиката години. Това доказва, че големите компании се възползват от кризата и гледат на нея като възможност, която знаят как да използват.

В  нашия случай кризата доведе до по-голяма ефективност на настоящата инвестиция. Залагахме и на предимството, което ще ни даде това вложение, като знаехме много добре, че много компании се въздържат от инвестиции в такъв момент. Към момента в компанията работят 75 човека.

Политиката ни е свързана с разкриване на  нови работни места и в по-малките населени места, типичен пример за това са производствата в Костинброд и Изворско (Варненско).

- Какви са последните тенденции във вашия сектор – какви нови продукти и материали навлизат?

И на пазара на строителни материали се наблюдава тенденция към иновативни и най-вече енергийно ефективни и природосъобразни решения. Като пример за наши иновативни продукти ще посоча безпраховите лепила за плочки, както иновацията в сегмента топлоизолационни системи weber.therm Ultra. 

За 2010 г. над 25% от общите ни продажби са реализирани с нови продукти. За 2011 г. с още седем нови продукта техният дял надхвърля 35%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
Joanas
преди 12 години
Каква ниша бе, тая дрънка кат папгал каквото и снесе нейния маркетинг ,който пък хвърля боб като си прави прогнозите.Аматьорщина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
dosadnik
преди 12 години
Аве топлоизолации-моплоизолации - *** ми янко ! На пра дядо ми къщата е направена от плет и измазана с глина и слама - лятото вътре е супер прохладно без каквито и да било климатици, а вечер, навънка като застудее, вътре е една приятна топлина чак до сутринта - и то при положение , че прозорците имат по 1 пръст фуги . Така че - топлоизолации, моплоизолации - *** ми янко !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
Веск
преди 12 години
Ползвал съм материали на тази фирма и съм доволен. Търсят си ниша хората и с право. Саниране, топлоизолации и ремонти - това е спасението. Относно новото строителство след 5 години съм песимист, но виж за пълна подмяна на келяви фасади от времето на имотния балон след 5 години може и да дойде реч. Успех на новия завод. Строителството трябва да следва, а не да създава постоянния и стабилен ръст в икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
black_dragon
преди 12 години
Едва през 2014 г. можем да очакваме достигане на нивата, регистрирани през 2007 и 2008 г.----------------------------------------------------------------Само след тая реплика можеш да спреш да четеш "интервюто" с тази повлекана и да отидеш на блясък или наякой друг жълт сайт и да прочетеш новини които имат по голям шанс да се случат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
deando
преди 12 години
В санирането и топлоизолацията е истината!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 2
stoian777
преди 12 години
Охоооо другарката Семова вече е и пророк.....,браво, бравоооооо. Само едно малко въпросче: при този страхотен естесвен прираст да не казвам и другите фактори кой ще запчне да купува след тези 5 години апартаменти ??? Аааааааа тя може би разчита на НОВИЯ ЗАКОН ПРИ КОЙТО ЩЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРЕМАХВАНЕТО ( ВЗРИЯАНЕТО) НА ПАНЕЛКИТЕ....Само по-този начин вече можете другари ГОСПОДАРИ да ни накарате да копуваме през следващите 50 години ударно апартаменти макар, че и това не е сигорно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Добра ниша са хванали, Вебер тъй като и при криза ремонти все ще има и ще имат продажби. Не е като при бетона и желязото, които се използват най-вече при ново строителство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 15
hellwitch
преди 12 години
Чак пък 5 години.Аз гледам, че има стабилизация на пазара - да може и повече от 5 години цените да не растат с двуцифрени числа, но това не би трябвало да е проблем за читавите предприемачи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още