IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчните във Варна разкриха по електронен път укрити доходи за 12 млн. лв.

Нарушението е направено само от една фирма, брокер на недвижими имоти

10:40 | 10.06.11 г. 5
Данъчните във Варна разкриха по електронен път укрити доходи за 12 млн. лв.

С електронна ревизия варненските ревизори са разкрили, че фирма е укрила 12 млн. лв. данъци, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). Дружеството се занимава с покупко-продажба на недвижими имоти и не е внесло в хазната дължими 9,4 млн. лв. корпоративен данък и 2,6 млн. лв. ДДС.

Ревизорите започват проверка при опит за неправомерно ползване на данъчен кредит от брокерите. При ревизията служителите на дружеството са отказали да съдействат на инспекторите, като са се опитвали да укрият документи и да възпрепятстват достъпа до компютърните системи с информация за счетоводната и търговска дейност на фирмата.

Със съдействието на прокуратурата инспекторите от приходната агенция са иззели счетоводната документация и компютрите.

За да обработят огромния обем на информация, ревизорите са използвали софтуерния продукт за извършване на електронни ревизии. Това им дало възможност за кратък период от време да структурират информацията и да изготвят извадки с цел точен анализ.

При електронната обработка на данните е установено още и неправилно определяне на стойността на придобитите недвижими имоти на дружеството, неправилно изчисление на стойността на сделките между свързани лица, неначислени лихви по отпуснати заеми между свързани и несвързани лица и други груби нарушения на данъчното законодателство.

Всичко това, според констатациите на варненските ревизори, води до неправилно определяне на финансовите резултати. По този начин през 2007 и 2009 г. дружеството е укрило близо 2,6 млн. лв. ДДС, а неплатеният корпоративен данък възлиза на 9,4 млн.  лв.

След ревизията са запорирани всички банкови сметки на дружеството. Наложен е запор и на цялата недвижима собственост на дружеството, в това число влизат и парцели за извършване на строителна дейност по цялото Северно и Южно Черноморие.

От НАП съобщиха, че ако след изтичането на предвидения в закона срок, дружеството не започне доброволно да внася дължимите данъци, ще започнат разпродажба на имуществото и усвояване на наличните суми по банковите сметки.

Случаят е предаден и на прокуратурата, за да бъде търсена и наказателна отговорност за извършените данъчни престъпления, допълват още от НАП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
ezdachat
преди 12 години
Да, наистина, кажете кои са тия мошеници!Срамът трябва да си има срам! Едва ли ще нарушите следствената тайна! Тоя, който е забъркан отдавна вече знае за тая акции и си прикрива следите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
tinchev
преди 12 години
Е те, как пък не знаят, че това не е единствената такава фирма за недвижими имоти. Ако се направи проверка на всички фирми за недвижими имоти, майко мила... ще си платим външния дълг. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Е, те мошениците ги държат анонимни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Стрес
преди 12 години
Простата сметка показва, че тази фирма е реализирала печалба около 100 млн.лева. Жалко , че не се разбира за какъв период.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Ам кажете коя е таз фирма и с какво се занимава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още