IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в САЩ са загубили 80% от стойността си в злато от 2001 г. насам

Какво е съотношението между стойността на имотите и златото в САЩ през последните 40 години?

16:35 | 13.06.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Жилищата в САЩ са загубили 80% от стойността си в злато от 2001 г. насам

Последното десетилетие беше страхотно за златото. Същото обаче не може да се каже за имотите, пише Business Insider.

Ако тези два вида инвестиционни активи бъдат съпоставени, се вижда, че трендът е повече от драматичен.

Спадът на цените на имотите продължава да бъде едно от основните притеснения за инвеститорите.

Ако бъде изразена чрез световната валута на златото, медианната стойност на еднофамилните жилища в САЩ се е понижила с 80% от своя пик през 2001 г. насам, пише изданието.

То цитира статистика, даваща представа за мащаба на спада чрез медианната цена на жилищата, разделена на цената на една унция злато.

Според резултатите от съотношението между двете към момента е необходимо сравнително малко злато – 106 унции за покупката на средностатистическо еднофамилно жилище в САЩ.

Това представлява огромен спад в сравнение с 601 унции, които са били необходими през 2001 г., или спад от 80%, сочи статистиката.

Според нея подобно ниско съотношение за последен път е било регистрирано през 1980 г., като то остава в рамките на шестгодишния ускоряващ се низходящ тренд.

Графиката на пропорцията между цените на жилищата и златото показва, че предишният връх на жилищата е бил постигнат през 1970 г. Тогава за покупката на едно жилище са били необходими близо 650 унции.

За сравнение, по време на дъното от 1980 г. цената на едно жилище е съответствала приблизително на около 90 унции злато.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
много ниска финансовата култура на българина за съжаление . Някой ден и последния барел ще бъде купен със злато - хората войни са водили за злато а тук уж икономически форум се изказват пълни фигуранти и лещат страхотни тъпотии . ама *** народ - слаба държава .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
I
преди 12 години
Защо ли централните банки дават хартиените си банкноти за злато? Очеизвадно! Не разбираш от пари. Какви свойства и какви характеристики имат парите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Златото е служело като пари няколко хиляди години, но вече едва ли има икономист в света, който да го приема като такова (като пари). И няма и да има. Иначе, то и харията и пощенските пликове са служели няколко хиляди години, но откакто има интернет песента им е изпята. Така че, историческият аргумент не е никакъв аргумент. С него може да убедиш само хора, които не разбират от икономика и пари. И да ги накараш да спекулират (това е точната дума) със злато като така поддържат интереса към него. Никога централните банки няма да се върнат към златото като основа за парите. Дори Германия, след Първата Световна Война обуздава хиперинфлацията си с "РЪЖЕНА" марка, а не със "златна" такава. Прочее цената на златото сега е чисто спекулативна и се поддържа от традицията и незнанието на хората как стоят нещата. Но с течение на времето тези фактори (традицията и незнанието) ще избледняват докато спекулациите със злато един ден стигнат до нивото на търсенето на златото като РЕАЛНА суровина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
I
преди 12 години
В апартамента може и да живееш, но не винаги може да го продадеш. Златото винаги може да го продадеш и да си купиш апатамент. Данъци върху апартамент се плащат не и върху злато. Когато всички централни банки печатат пари без златно покритие, като обезумели е логично цената на златото и среброто да скочи до небето.Имате ли злато или долари, паунди и евро в банка? Готови ли сте за хиперинфлацията?Златото не случайно от хиляди години служи като пари на всички народи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
hellwitch
преди 12 години
глупости на търкалета.В апартамент може да живееш. А златото само за да си направиш пирамида и да легнеш с него там. Тотално спекулативна му е цената и тя се натрупа през последните 2 години поради опасенията от инфлация.След 2 години златото като се срине ще е друго съотношението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още