IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple надделява над HTC в патентния спор

Заради решението на съда може да пострада и бизнесът на Google с операционната система Andorid

10:41 | 16.07.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Съвсем скоро комисията може да постанови забрана на вноса на устройства HTC в САЩ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Съвсем скоро комисията може да постанови забрана на вноса на устройства HTC в САЩ. Снимка: Ройтерс

Драматичен обрат прие патентният спор между HTC и Apple. На втора инстанция американската Комисия за международна търговия (ITC) е намерила тайванския производител на смартфони за виновен в нарушаване на патентното право.

Сега над компанията е надвиснала опасност за забрана на вноса на всички свои устройства с операционна система Android в САЩ. Решението на комисията трябва да бъде потвърдено и от шестчленна комисия, писа германският бизнес ежедневник Handelsblatt.

От тайванската компания коментираха случая, като отрекоха да са нарушавали патенти на американците и изразиха изненадата си от действията на Apple. Според HTC е крайно време Apple да спре да се занимава със съдебни битки и да се фокусира върху по-лоялни методи за конкуренция на пазара. 

Въпросните патенти са основна съставна част на операционната система Android, твърди експертът Флориан Мюлер. В този случай Apple може дори да забрани вноса на всички смартфони с Android на американския пазар.

Apple е известна с това, че не лицензира патентите си на трети страни. Освен HTC, компанията обвини в нарушаване на патентното право и Samsung и Motorola и поиска забрана за вноса на четири важни модела смартфони и таблети на Samsung с операционната система на Google.

По данни на интернет гиганта Google всеки ден се активират над 500 000 нови смартфона с Android. В момента по целия свят активни били над 130 млн. устройства.

Ако решението бъде окончателно потвърдено, HTC и други производители, които залагат на Android, са заплашени от стабилно намаляване на продажбите точно в периода около Коледа, когато традиционно се правят най-силни продажби, в случай, че Google не промени възможно най-бързо операционната си система. Продължаващата патентна несигурност около Android може да доведе и до това, производителите да преминат към други софтуер платформи, като например  Windows Phone 7 на Microsoft.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
Apple е винаги прав. дори когато греши. Apple пак е прав защото са най-великите на света, най-иновационните и най-проспериращите защотно са творци и най-важното - мислят за разлика от останалите подражатели, които само произвеждат по китайски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
rednek
преди 12 години
До ***!Като сте резнали линка, да бяхте махнали направо коментара ми.Така той няма никаква стойност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
rednek
преди 12 години
Един от най-добрите патенти на Епъл:Дано обаче не остане само на хартия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още