IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple обвини HTC в нарушаване на патенти

Щатската компания иска забрана на вноса на мобилни телефони и таблети за най-големия пазар за HTC – САЩ

16:40 | 12.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Apple обвини тайванския HTC в нарушаване на патентното му право. <em>Снимка: HTC</em></p>

Apple обвини тайванския HTC в нарушаване на патентното му право. Снимка: HTC

Американският технологичен концерн Apple обвини тайванския производител на смартфони HTC, че е нарушил патентното му право. Това е последният епизод от правна битка между двете компании за компютърни технологии и таблети, отбелязва в свой материал BBC.

От Apple са се обърнали към американската Комисия за международна търговия (ITC) с молбата да бъде разследвано твърдението им за кражба на патентована технология. Новината за жалбата излиза наяве само седмица след като Apple и Samsung се обвиниха една друга в това, че са копирали дизайна и технологията си.

Третият по големина производител на мобилни телефони в света HTC отрича обвиненията на Apple. „HTC е изумена от това, че Apple се върна към съревнованието в съда, вместо да го продължи на пазара”, коментира Грейс Лей, адвокат на тайванския производител.

Междувременно акциите на тайванците загубиха 6,9% от стойността си до 915 нови тайвански долара след обвиненията, които може да доведат до спиране на доставките на нейните мобилни телефони и таблети за най-големия й пазар – САЩ.

С представянето на иновативни продукти като iPhone и iPad Apple откри на световния пазар на потребителска електроника цяла нова ниша на модерните устройства, към която се насочиха и останалите конкурентни технологични компании. Те представиха свои версии на смартфоните и таблетите, които сложиха началото на множество съдебни спорове, свързани с претенциите за кражби на идеи и технологии между тях.

През миналата година Apple подаде друг иск срещу HTC, като обвини тайванската компания в нарушаването на поне 20 патента. HTC обаче веднага контраатакува и Apple бе обвинена в нарушаване на патенти на тайванците, които подадоха иск за спиране на продажбите на iPhone, iPad и iPod в САЩ. 

Междувременно иск за забрана на вноса на продукти на Apple в САЩ беше подаден и от Samsung.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още