IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Anonymous подхващат и нечестните корпорации

Специално звено ще разобличава компании, които мамят акционерите си и източват капитал

12:55 | 03.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Членовете на групата Anonymous са известни с маските Гай Фокс, станали популярни от романа &bdquo;В като вендета&rdquo;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Членовете на групата Anonymous са известни с маските Гай Фокс, станали популярни от романа „В като вендета”. Снимка: Ройтерс

Хакерската групировка Anonymous разширява обхвата на своята активност и върху икономиката. Новата подсекция Anonymous Analytics например ще изобличава компании, които погрешно представят финансовото си положение за заблуда на акционерите си. Задачата й е „да изобличава фирми, които имат склонност към погрешни мениджърски решения и са задушени в многобройни заблуждаващи активности“, пише Тим Брадшоу в блога си във Financial Times.

Членовете на Anonymous Analytics имат намерение с „неконвенционални средства да се доберат до информация“, която да публикуват на сайта си. В екипа на хакерите влизат анализатори, одитори, статистици, счетоводители, компютърни експерти и адвокати. Разследванията им обаче ще се уповават само на информации, които са добити по легален път и преди публикацията им са били основно проверени.

Първата жертва на интернет активистите в корпоративния свят е аграрен концерн, котиран на борсата в Хонконг и считан доскоро за една от компаниите с най-голяма пазарна капитализация в Китай. Доклад от 38 страници на Anonymous Analytics обвинява Chaoda Modern Agriculture в заблуда на инвеститори и акционери, фалшифициране на финансови доклади и източване на пари чрез друга компания. Хакерите твърдят, че фирмата е използвала редица външни канали за теглене на средства, като в официалните документи тези данни не са отразени.

Според доклада става дума за една от най-големите измами на Хонконгската борса, която се е извършвала в продължение на 11 години. Ръководството на компанията е успяло да отклони над 400 млн. долара и е влагало други средства на акционерите във високорискови инвестиции. Авторите на отчета смятат, че компанията почти няма шанс да оцелее и изразяват надежда, че тяхното разследване ще доведе до отписване на акциите на Chaoda Modern Agriculture от борсата.

Въпреки необичайния източник на доклада Ройтерс го отрази подробно. Междувременно властите в Хонконг потвърдиха, че се води разследване срещу Chaoda. В петък цената на акциите на компанията падна с 26%. От края на май насам стойността на книжата е паднала с три четвърти, тъй като тогава китайскоезично списание уличи компанията в подаване на погрешни данни за засети аграрни площи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още