IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правата на работниците при производството на iPhone пак са нарушавани

Служителите редовно са принуждавани да работят допълнително преди и след началото на смените си без допълнително заплащане

17:53 | 04.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Foxconn е най-големият доставчик на електронна продукция в света. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Foxconn е най-големият доставчик на електронна продукция в света. Снимка: Ройтерс

И в новата производствена фабрика за iPhone в Джунджоу (Централен Китай), подобно на заводите на другите доставчици на Apple, не се спазват правата на служителите, установява в свое изследване организацията за защита на работническите права Sacom от Хонконг, цитирана от платформата Germanwatch.

Според доклада служителите получават по-ниски заплати отколкото във фабриките на Foxconn в индустриализирания Юг. Постигането на договореното при назначаването заплащане се постигало само с много допълнителни часове, а служителите редовно били принуждавани да работят допълнително преди и след началото на редовните им смени. Ако пък не изпълнят високите производствени цели, задължително трябвало да дават допълнителни дежурства, често неплатени. 

Служители в металопреработвателния отдел в Джунджоу често се оплаквали от главоболие и кожни обриви, както и от липса на защитно облекло и социални пакети.

„Подобни проблеми не са нови за веригата доставчици на Apple. Apple не спазва своя етичен кодекс и не плаща обезщетения на служителите си при нарушаване на правата им“, казва активистката от Sacom Деби Чен, която е и автор на изследването "iSlave Behind the iPhone. Foxconn Workers in Central China".

„Apple е най-ценната марка в света и през всяко от последните три тримесечия имаше по 6 или 7 млрд. долара печалба. Не би трябвало подобна компания да е фокусирана само върху печалбата си, но и върху работните условия в своята верига от поддоставчици“, казва и Корнелия Хайденрайх от Germanwatch.

Последна актуализация: 16:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още