IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правата на работниците при производството на iPhone пак са нарушавани

Служителите редовно са принуждавани да работят допълнително преди и след началото на смените си без допълнително заплащане

17:53 | 04.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Foxconn е най-големият доставчик на електронна продукция в света. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Foxconn е най-големият доставчик на електронна продукция в света. Снимка: Ройтерс

През тази година платформата стартира кампанията "Time to bite into a fair Apple". Тя цели да накара Apple да стане лидер в Китай по отношение на честните условия за служителите.

„Разочаровани сме, че Apple отказва диалог с нас. Като изключим една конферентна връзка по телефона през май, компанията не реагира на предложенията ни“, казва Хайденрайх.

В свой доклад от май 2011 г. Sacom разследва работните условия във фабриките на Foxconn в Шъндзън, Чънду и Чунцин. В Шъндзън около 500 000 служители произвеждат части за Apple, Dell, HP и Nokia. В Чънду работят около 100 000 служители - само по iPad. В Чунцин пък се произвеждат почти само нетбуци и мрежови продукти за HP.

Освен лошите и нездравословни работни условия и силния натиск чрез строги дисциплинарни правила и производствени цели докладът критикува и заплащането. Обявените от Foxconn преди половин година увеличения на заплатите на практика не са се състояли. Наистина основната заплата е била повишена, но заради премахване на парите за храна и наеми възнагражденията в Шъндзън и Чънду са останали на практика непроменени. Само в Чунцин служителите са започнали да получават средно 1350 вместо 1300 юана (около 143 евро).

През февруари Apple представи годишния си доклад „Supplier Responsibility Progress Report“. Според информацията в него през миналата година 127 фабрики на поддоставчици са били контролирани от компанията. При това са били установени 37 големи нарушения, сред които назначаване на непълнолетни, както и инциденти с отровни химикали. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още