IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция спира да изплаща пенсиите на над 100 хил. "мъртви души"

Преброяването на пенсионерите, което беше част от пенсионната реформа, показва, че стотици хиляди са получавали пенсия неправомерно

09:42 | 10.10.11 г. 5
Гърция спира да изплаща пенсиите на над 100 хил. "мъртви души"

Гърция ще престане да изплаща пенсии на над 100 000 пенсионери, които не са се явили за пререгистрация в пенсионните служби, съобщи директорът на държавния фонд за пенсионно осигуряване ИКА Ровертос Спиропулос, цитиран от ТАНЮГ.

Атина организира "преброяване" на пенсионерите от 1 юли до 30 септември в рамките на пенсионната реформа, съобщава БТА. Всички пенсионери трябваше да се пререгистрират във филиала на банката, в който получават пенсиите си, или в управлението на ИКА.

Резултатите от преброяването показват, че в Гърция има 899 хил. пенсионери, а 109 хил. души, които са получавали пенсия, не са се явили за пререгистрация.

"Ако някой от пенсионерите не е успял да се яви в този период, може да го направи в който и да е филиал на банката и да участва в преброяването. Чак тогава отново ще започне да получава пенсия", каза Ровертос Спиропулос за агенция АНА-МПА.

По думите му, заради изплащането на пенсии на "мъртви души" Гърция губи годишно до 1,5 милиарда евро. Загубите на ИКА в момента възлизат 200 млн. евро.

В страната нееднократно са избухвали скандали заради "мъртвите души" сред пенсионерите и често роднини на починал пенсионер с месеци са получавали неговата пенсия.

Директорът на ИКА изтъкна, че фондът разследва случаите на незаконно получаване на пенсии и ще изисква компенсация на щетите от самите получатели или от техните наследници. Той предупреди, че давността за такива дела е 10 години.

ИКА не е единственият пенсионен фонд в Гърция, решил да направи преброяване на пенсионерите. Същата процедура предприе и фондът за пенсии на бивши служители в местната администрация. 8 000 пенсионери от този фонд не се явиха за пререгистрация, което означава, че фондът губи до 80 милиона евро годишно.

Подобно преброяване се очаква да направят и останалите пенсионни фондове в държавния и частния сектор в цяла Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
dessi_georgieva
преди 12 години
Крайно време беше да се спре и това кранче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
edimi
преди 12 години
В Гърция "положение" или "ситуация" няма. Просто един цирк, който има за цел да предизвика определено настроение вътре и навън. Имаше един популярен виц за "ситуацията" и "курвалъка", който го знае ще се сети..... И когато осъмнем с "гениалното решение" на "проблема", ще имаме електронни пари, тотална глабализация и .....т.н.и на финала едно световно стадо ОВЦЕ!, което бачка за да изправи допуснатите грешки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
promanbg
преди 12 години
За всичко това са виновни западноевропейските "стратези". Те са разглезили гърците по този начин.Мошеници (гърците) + наивници ("стратезите") = на днешното положение с Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
aeon
преди 12 години
..., а за всичко това ще му плащат трима германци, един французин, ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
drago1980
преди 12 години
Има нова стратегия, предложена ни от Брюксел:Осиновете си ГРЪК срещу само 500 EUR!Той ще прави за вас всичко онова, за което нямате време през деня:- ще спи до 12 наобяд;- ще чете вестници;... - ще пие кафенце;- ще говори за спорт и политика;- ще спи след обяда си;- ще стои вместо вас вечерите по барове и ресторанти;- ще танцуваИ ВИЕ НАЙ-СЕТНЕ ЩЕ ИМАТЕ ДОСТАТЪЧНО ВРЕМЕ, ЗА ДА РАБОТИТЕ ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още