IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Залагаме над половин милиард лева съфинансиране за европроекти през 2012 г.

След победата на президентските избори премиерът даде заявка за още един мандат

10:04 | 01.11.11 г.
<p>
	Бойко Борисов Снимка: БТА</p>

Бойко Борисов Снимка: БТА

В бюджета за следващата година залагаме над половин милиард лева за съфанинсиране по европейските програми, което е важно условие за развитие на инфраструктурата и икономиката в малките общини. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в сутрешното си интервю пред bTV, представяйки стратегията за управление на правителството през следващата година.

Борисов определи победата на президентските избори като положителен сигнал от страна на избиратели, които са оценили досегашната работа на кабинета. В тази връзка той посочи, че  е важно да се ускори динамиката в провеждането на новите политики, така че при  парламентарните избори след две години партия ГЕРБ да може да се отчете пред обществото.

Попитан дали дава заявка и за следващ мандат като премиер, Борисов отговори утвърдително, като поясни, че периодът след 2013 г. е от изключително значение, защото подготвя следващия бюджетен период на Европейския съюз, когато се очаква да бъдат приключени голяма част от важните инфраструктурни проекти за страната.

Коментирайки бюджета за 2012 г., Бойко Борисов отново припомни важността за отделяне на ресурс за инфраструктура и кофинансиране, които индиректно водят до развитие на алтернативния или културния туризъм.

„Редица общини представят изключително добри проекти, свързани с развитието на регионите, които е важно да съфинансираме, така че да има полза от европейската подкрепа“, допълни премиерът.

На въпроса дали прехвърлените средства от силовите министерства наистина представляват драстично орязване на бюджетите на тези министерства, Борисов заяви, че действително е предложено точно такова.

„Неведнъж бизнесът е поставял пред нас и въпроса дали е необходимо бюджетът да заделя огромни суми като компенсация при пенсионирането на хората от министерствата на отбраната и вътрешните работи. „Това е трудно решение, което тепърва ще се обсъжда. Но тези средства са близо 650 млн. лв., които бюджетът директно превежда на НОИ и те са отделно от бюджетите на отделните ведомства“, коментира още Борисов.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още