IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Приходната част на бюджета за 2012 г. е изчислена при ръст на БВП от 1%

Проектобюджетът предвижда 900 млн. лв. повече митнически приходи, а други законови промени включват акциз върху природния газ и намален ДДС за хотелиерите

15:52 | 31.10.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Дянков: Приходната част на бюджета за 2012 г. е изчислена при ръст на БВП от 1%


Очакванията са през следващата година приходите от митниците да са с 900 млн. лв. повече от тази. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков пред журналисти след официалното приемане от правителството на проектобюджета за 2012 г.

Ще се разчита и на около 300 млн. лв. постъпления от приватизация, включително и от държавни фирми, които са извадени от така наречения забранителен за приватизация списък.

Заложеният в проектобюджета за следваща година ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) е 2,9%, потвърди Дянков, но поясни, че приходната част е изчислена при ръст от само 1%.

Минималният размер на фискалния резерв, както и през тази година, не трябва да пада под 4,5 млрд. лева. Финансовият министър коментира, че за този показател не е определена по-ниска стойност (какъвто вариант имаше първоначално) поради предстоящото през януари 2013 г. огромно за България плащане по външния дълг в размер на 1,8 млрд. лева. То е формирано по времето, когато финансов министър беше Милен Велчев, а премиер – Симеон Сакскобурготски.

Както в бюджета за тази година, така и в този за следващата също е предвидена възможността за емитиране да   държавни облигации в размер до 2 млрд. лева, но отсега не се знае дали това ще се наложи, каза Симеон Дянков. Той допълни, че засега лихвите на вътрешния пазар са по-изгодни.

Днес правителството е приело и промени в три от петте данъчни закона, които се обсъждат и приемат от Народното събрание заедно със Закона за бюджета.

Акциз върху природния газ през следващата година все пак ще има, съобщи финансовият министър. Това е третата промяна по този въпрос за последните три седмици. Посоченото е залегнало като промяна в Закона за акцизите и данъчните складове.

Първоначално се предвиждаше
акцизът върху синьото гориво (с изключение на газа за битови нужди) да влезе в сила от януари 2012 г, след което премиерът обяви, че акцизът за газа няма да се въвежда.

Окончателното предложение на Министерски съвет обаче е акцизът да се въведе от 1 юли 2012 г. Ставките му ще са наполовина по-ниски от първоначалния вариант, т.е. - 0,85 лв. за гигаджаул при ползването му като моторно гориво (малко над 1 ст./л) и 0,1 лв. за гигаджаул при газ за отопление.

Другата промяна в Закона за акцизите и данъчните складове е, че малките пивоварни ще плащат по-нисък акциз върху бирата.

В Закона за ДДС предлаганата промяна предвижда намаленият ДДС от 9% върху всички туристически „пакети“, който плащат от началото на тази година туроператорите, вече да важи и за хотелиерите.

От следващата година гражданите да не плащат данъци, които са на стойност под 1 лв., гласи едната от предлаганите промени в Закона за данъците върху доходите на физически лица.

Според другата предлагана промяна в този закон, гражданите, които работят само по трудови правоотношения и нямат други доходи, не трябва да подават годишна данъчна декларация за 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
aikmana
преди 12 години
Как да не ти е драго да гледаш кои коментари се трият и кои се оставят в това порталче...Истинско литературно удоволствие си Jay Gould :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
Jay Gould
преди 12 години
Баш си е като Жан Виденов, комуноида.. Първата работа след "изборите" на така наречената "дясна партия" ГЕЙрБ, съставена от ДС, *** на комуноидната "аристокрация" и циганофили с лява резба - любители на Цар Киро, бе да качи акцизите на газта, въпреки, че Бойко *** обеща само преди седмица обратното!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Lucifer
преди 12 години
Дянков не е Ванга, нито е финансов министър на Жан Виденов, още по-малко е Станишев дето твърдеше че криза няма или че такава нас не ни лови !!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
Jay Gould
преди 12 години
Дянков не бе ли казал, че в 2012 ще сме излезли от кризата?! До колкото помня тоя финансов Азис, бе убеден в това... А сега?! Ех, Дянков... Как пък веднъж поне не позна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още