IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрорамката на проектобюджета за 2012 г. предвижда бюджетен дефицит от 1,35%

По-разхлабена финансова политика с бюджетен дефицит от 2,5%-3% няма да застраши публичните финанси, смята Кристофор Павлов, главен икономист на "Уникредит Булбанк" АД

14:43 | 24.10.11 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	Кристофор Павлов, главен икономист на &bdquo;Уникредит Булбанк&ldquo; АД. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Кристофор Павлов, главен икономист на „Уникредит Булбанк“ АД. Снимка: Investor.bg

Днес бяха обявени някои параметри на макрорамката в проектобюджета за 2012 г. Заложеният бюджетен дефицит за следващата година е 1,35%, а ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) – 2,9%. 

Попитахме главния икономист на „Уникредит Булбанк“ АД и изпълнителния директор на Софийска стокова борса (ССБ) какво мислят за ръста на БВП на България и бюджетния дефицит през следващата година. Те споделиха пред Investor.bg и вижданията си за необходимостта от увеличаване на държавния дълг и за ръста на инфлацията.

Кристофор Павлов, главен икономист на „Уникредит Булбанк“ АД:

Да се прави държавният бюджет за 2012 г. при заложен ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от около 2% е добра идея. Консенсусната прогноза на различните институции към момента също е за ръст от 2-2,5%.

Сега степента на непредвидимост за развитието на икономиката ни за следващата година е по-голяма от тази през предходните две години. Причината е главно в процесите в Европа. Изправени сме пред план за решаване на дълговата криза на Гърция, който предвижда между 40% и 60% отписване на вземанията на бизнеса от държавата. Това би имало последици за финансовите пазари в Европа. Не е известно как ще повлияе и на нашата икономика, тъй като по този начин кризата се приближава към нас в буквалния смисъл.

Същевременно трябва да се има предвид, че нуждите от финансиране на българското правителство, т.е. публичните разходи, са по-малки като относителен дял спрямо средните за ЕС. Основна причина за това е, че публичният ни дълг е под 20% от БВП, а плащанията на лихвите по него представляват само 0,6-0,7% от БВП.  Бюджетният ни дефицит е по-нисък от средното за ЕС.

Що се отнася до нуждите от допълнително финансиране, те принципно се формират от три фактора: дефицит, плащания по външния дълг и такива към Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и други институции.

Според прогнозите на „Уникредит Булбанк“, за следващата година на българското правителство ще са необходими допълнително общо около 1,9 млрд. евро, което представлява 4,7% от прогнозния БВП. Около 1 млрд. евро от тези средства ще е дефицит, плащанията по главница и лихви по държавния дълг се изчисляват на около 600 млн. евро, а плащанията към ЕИБ и други институции са около 200 млн. евро.

Смятам, че посочените цифри дават „голямо поле за маневри“ на правителството за емитиране на външен дълг през 2012 г. Той би могъл да е в рамките на 1-1,5 млрд. евро. По мое мнение може да се емитира както вътрешен, така и външен дълг, в зависимост от доходността. Смятам, че ще се излезе на външните пазари, когато това стане изгодно.

Емитирането на вътрешен дълг също трябва да е в определени рамки, тъй като иначе може да се изтегли ликвидност от банковата сфера. Предполагам, че ще се емитира вътрешен дълг приблизително в размера, в който се падежира.     

Ще отбележа, че според прогнозите на „Уникредит Булбанк“ има „значителен потенциал“ за повишаване на кредитния рейтинг на България през следващите 12-18 месеца. Така че вероятно правителство ще изчака да види развоя на събитията около дълговата криза в Гърция и съответно ще изчака външните пазари да се успокоят.

Относно равнището на инфлацията у нас бих казал, че е добре в краткосрочен план да се приложат мерки за стимулиране на вътрешното търсене. Това може да стане чрез „по-разхлабена“ финансова политика, при която бюджетният дефицит може да стигне 2,5%, дори да наближи 3%, без това да застраши публичните финанси.

По предварителни данни обаче заложеният бюджетен дефицит за 2012 г. ще е под 1,5%. Което означава, че Министерството на финансите е преценило, че чрез стабилност на публичните финанси и „канала на очакванията“ за по-добро развитие на икономиката, може да я стимулира.

Симеон Елазаров, изпълнителен директор на Софийска стокова борса (ССБ):

Към момента не мога да прогнозирам какъв ще бъде ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) за 2012 г. Но смятам, че ако не се „отпуши“ вътрешното потребление икономически ръст почти няма да има. От друга страна, ако по някаква причина вътрешното потребление бързо започне да расте, то инфлацията ще „скочи“. Така че трябва да се балансира.

Що се отнася до бюджетния дефицит, по-добре да има такъв, за да се правят инвестиции. Още повече, че през тази година чуждестранните инвестиции са доста малко. А трябва да се инвестира, за да се измъкнем от депресията.

Необходими са и стимули за развитие на бизнеса, особено за малките и средни фирми, които са „гръбнакът“ на икономиката. Само на средствата от еврофондовете не може да се разчита. Те не са достатъчно, дори да се усвояват в много по-голяма степен, отколкото досега.  

Държавата би трябвало да увеличи и средствата за развитие на науката, образованието и здравеопазването, както се прави навсякъде в Европа.

Приходите в бюджета, според мен, догодина биха могли да се увеличат основно чрез повишаване на събираемостта на вземанията от страна на Националната агенция за приходите (НАП) и Митниците.    

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Всъщност забравих, любимеца ви Бойко, казва че има икономика!/Предавам дословно думите на Борисов бел. Л. М./Как няма работа! Ми примерно за овчари в момента ... и така се търси агнешко месо и овчо в цяла Европа, че просто... В зеленчукопроизводството, ...ама той нямал, защото бил IT- специалист! Понеже ме питате за картофите, ще Ви отговоря моето семейство, откакто аз бях дете, до ден-днешен картофи не е купувало! Винаги сме си ги садили, копали, гледали, и не сме ходили в Плод зеленчук да си купиме! И ние искаме да направим пенсиите по 2000 евро на българските пенсионери и те го заслужават! Но веднага бюджетът ще отиде на червено, ще отидеме да се наредим за пари пред Международния валутен фонд! Като не може да достигнем европейския стандарт ние българите, защо пък европейците да не слязат до нашия, българския стандарт на живот!?Досега, вече две години рушейки държавата, сега съветва да садим картофи, да гледаме овце, тъй като и той самият ритал със скъсани гуменки и филия с мас за ядене!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Срива се Америка, срива се и еврозоната. Това и децата ще го кажат! А за България няма какво да говорим въобще, нас са ни "оглозгали" отвсякъде.Какава икономика, имаме ние........смях. Само имигрантите издържат икономиката в момента, която е на командно дишане. Всички статии за макрорамки, дефицити....са само мъгла за стадото.Никой в САЩ не може да предотврати колапса на долара. Америка няма резерви да го спасява и има най-заборчнялата икономика в историята на човечеството, която зависи изцяло от кредитирането й от бившите, сегашни и бъдещи врагове.Капитализмът навлиза в своя окончателен стадий. Световната търговия се командва от паниката, след която се движат необезпечените с нищо капитали. Либералната пазарна икономика стана голфово поле за няколко глобални спекуланти и мошеници. Кризата ще бъде най-голямата в историята, съпоставима с Великата депресия от 30-те години. В момента наблюдаваме бясна надпревара между наближаващата война и наближаващата тотална криза. Кой ще изпревари? Ако светът иска да се спаси, трябва да ускори краха на САЩ.Общият обем на дълговете на домакинствата в САЩ възлизат на около 15 трилиона долара и расте със скорост 10 на сто годишно, т.е. 1,5 трилиона всяка година.Ако досега говорехме за втора вълна на кризата, сега все по-често се предвижда, че САЩ се връщат в депресията - а след това следват бунт и революция. Оттам е и въпросът "дали САЩ ще доживеят до 2012 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Родината е като майката-каквато и да е трябва да я уважаваш и обичаш!Големия проблем е, че България все още не е свободна страна! Все още се управлява от хора, които НЕ защитават интересите на народа! Не само, че не ги защитават, но ги и предават. Свободата не е толкова далеч, стига да сме в състояние да я призовем. Дали наистина ще успеем, дали ще го направим зависи единствено от нас. Нашата, нашата родина, Единствената България , най-красивата страна!Коя е тази ужасна епоха, в която *** водят слепците? Уйлям Шекспир
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
След 20 години преход от централизирана икономика към свободен пазар, България е почти напълно разграбена държава с олигархично управление, с ликвидирана индустрия и селско стопанство и раздрънкана икономика, като цялата тая бананова колиба се крепи на ежегодния чист приход на над 2 милиарда евро от над 1 милион български гастарбайтери, пръснати из фермите и клозетите на цяла Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Кой управлява България - ББ, СИ Банк или Цветелина Бориславова. Каква е ролята на СИ Банк в изготвянето на държавния бюджет? Правилно ли е парите на повечето министерства и държавни ведомства да минават през една частна банка? И кога премиерът Бойко Борисов ще даде смислен отговор на това? Някой може ли да даде смислен отговор на това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Кризата за еврозоната е реална, защото след като изгърми Гърция идва Португалия, а след това може би Италия. Въобще европейският стопански модел пращи и може да не издържи. Ако еврозоната се провали - това ще бъде истински апокалипсис за всички страни от ЕС, не само за тези, които приеха еврото. Ще има кошмарни последствия за световната иконимика. След Гърция идва ред и на България. Гърция е основен търговски партньор на България и фалит на Гърция означава верижен фалит и за България. На гърците ЕС ще им плати сметката, ама нашата сметка кой ще плати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Иван Костов е проклятието на българският народ!!! Костов "разори тотално" България, виновен е за геноцида срещу българите, който се изчислява повече от един милион души, открадна милиарди от "изстрадалият" български народ, разпродаде нашата българска земя..........но за сметка на твърде висока цена: загубата на безсмъртната си душа !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 12 години
В края на 1996 и началото на 1997, когато поп Иван Костов подписваше Закона за Държавния Бюджет, утвърден от европейския съюз имаше два Проектобюджета - един написан с шрифта, с който дотогава се изписваше - В името на народа и един, с който беше написан новият топъл, топъл Наказателен Кодекс от европейсия съюз. Докопалият се до властта с успехите на Българските Шампиони поп Иван Костов, избра най-неудобният за ползване Закон за Държавния Бюджет, заради шрифта му. Този път Резултата по изборите е един на нула за Розовата Пантера. Нека този път тези дето са били и при едните и при другите като розови пантери да почват мача си с точка назагуба от съблекалнята без пари, защото все преписват от поп Иван Костов и да докажат, че могат да печелят, иначе ще се окаже че са слаби по душа, защото Ние Българските Шампиони Досега Жънем Победи само с Душите си без подкрепата на политиците. Един на нула За Розовата Пантера - ОЩЕ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 12 години
От 1996 година насам ползваме най-неудобният Закон за Държавния Бюджет, според който нищо в държавата не стига и държавните разходи се харчат в полза на здравето на европейския съюз за наша сметка, т.е. от 1997 година насам раздаваме за себе си приживе с осигуровки в полза на европейския съюз, за да им е всичко наред и да си играят на военни игри и разрушения и да говорят за милиарди задължения в един и същи момент, по-голяма законна наглост и простития не е имало през никой диктаторски режим. Според новия Закон за Държавния Бюджет отново се предвижда да живеем с 5 стотинки на късмет и да финансираме здравната система на европейския съюз за наша сметка с 95 стотинки на всеки лев за едно евро 1.95583 лв. за евро. Ще ви издам една тайна защото мога да погледна през очите на всеки от вас и да Ви проговоря със собствмения Ви глас без да усетите кога се случва това. През 1997 имаше 2 проекта на ЗДБ ефективен и неефективен за нас, поп Иван Костов се подписа на неефективния заради шрифта му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
tudjarov
преди 12 години
Бюджетът на страната е така направен,че една неефективна потънала в дългове местна икономика, в която я работят я не, около милион човека ,да издържа на границата на оцеляването, останалото народонаселение.Браво на Дянков и на правителството!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още