IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ прогнозира икономически растеж от 2,8-2,9% през следващата година

Първоначалната официална прогноза на финансовото министерство за 2012 г. е доста под тази от пролетта за ръст от 4,1-4,2%

19:00 | 18.10.11 г. 30
Автор - снимка
Създател
МФ прогнозира икономически растеж от 2,8-2,9% през следващата година

Икономическият ръст на България за 2012 г. ще е 2,8-2,9 на сто, гласи първоначалната официална прогноза на дирекция "Анализи и прогнози" на Министерството на финансите (МФ). 

Това съобщи в Русе министърът на финансите Симеон Дянков, цитиран от БТА. Дадената през пролетта прогноза на дирекцията на министерството беше за ръст на БВП през следващата година от 4,1-4,2%.

Проектобюджетът на страната за 2012 г. обаче е пресмятан консервативно от Министерство на финансите - с 2 на сто икономически растеж, и заради това няма да се наложи преизчисляване, отбеляза Дянков.

Финансовият министър обясни спада в прогнозния икономически ръст и с отражението на последната годишна прогноза на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

За Европейския съюз там се сочи среден ръст на икономическо развитие от 1,6 процента вместо 3,7%, какъвто беше показателят в предишната прогноза. „Наше е второто място по икономическо развитие за 2012 г. в тази част на Европа“, допълни Дянков. За България ЕБВР дава прогноза от 2,5 на сто, а за Естония - 2,6%.

На въпрос дали ведомства, които са направили икономии, могат да дадат тринадесета заплата в края на годината, Дянков заяви, че това е "грешна политика, но допълнителни пари трябва да се дават за извънредна и добре свършена работа, а не просто защото си чиновник".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 31 rate down comment 0
shao
преди 12 години
То бива бива демокрация, ама хайде някой *** да се намеси твърдо и да озапти шизофрениците и платените *** дето пишат коментари в този сайт. Едно време коментарите тук бяха по-ценни от самите статии, а днес вече ги игнорирам всичките.Investor, спасете остатъците от експертната икономическа общност, която се беше създала покрай вашия сайт, ако искате да продължавате да бъдете в Deloitte Fast 50
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 34 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Който равнодушно гледа злото, е лош Ако търпя пороците на народа си, те стават моиЗа честния честта е украшение, за нечестния петноКрайно време е да разберем, че не сме Стадо, защото Стадото не признава свободата, то и не я желае, то е готово да жертва свободата си пред всеки пастир. Виждате как у нас едно мнозинство не прави друго освен да си търси пастир: било Царя, било Сидеров, било пазвантинът Бойко, било Кунева, Цветанов, Станишев,А.Кутев, Иван Костов, Доган, Царя, Милен Велчев, Орешарски, Калфин, Яне Янев, Плевнелиев......който и да е, само да е по-гласовит, та да му се подчиняват с най-перверзно удоволствие.........ДОКОГА???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 35 rate down comment 4
all_trader2
преди 12 години
трагикомедията си ти и този Дянков - това е трагикомедията а ДЪРЖАВАТА Е ПЪЛЕН ФАЛИТ - трагикомедията е че може такива *** да са на ръководни постове в БГ - този мястото му е в психодиспансера тук вицепремиер го направили - СМЯХ!!! грабежът ще си продължи а после питайте защо *** е най-бедната държава в ЕС ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 33 rate down comment 5
global_dj
преди 12 години
Този Патилан да не се друса бе??Абе човече, кажи едно свястно и смислено, и истинско изречение. Знаем, че идват избори, ама чак да си толкова нагъл та да пишеш глупост след глупост... траги-комедия! Промити мозъци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 35 rate down comment 3
naglia
преди 12 години
Патилане явно си на заплата при А.Кутев ! ? :)) Предизборно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 36 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Ех, Бойко, Бойко, ти нали ме прати да садя картофи? И аз засадих, но минаха братята роми, /преди ги наричахме ***, а и те казават ,че са ***/, и ми обраха картофчетата. А кажи сега как да съм доволен?! Догодина ще засадя тикви. Вече ми става все по-ясно, че и българите обичат тикви. Ама какво да се прави, такава ни е съдбата. Не случваме на узрели тикви. Рецепта за: Печена ТикваНарязва се предварително измитата тиква на порции, след което се поставя в тава, обърната с кората нагоре.В тавата се слагат равни количества захар и вода, за средно голяма тава 1 чаша вода и 1 чаша захар.Пече се на умерена фурна. Тиквата съвсем леко се карамелизира и става много вкусна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 34 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Благодарим ти Бойко:Учениците ти благодарят за голямата ваканция!Работещите ти благодарят за пенсионната реформа така те никога няма да станат пенсионери!Пенсионерите ти благодарят за коледните надбавки!Пушачите и шофьорите ти благодарят за новите акцизи на горивата и цигарите!Академиците, докторите, учителите, лекторите, академиците, студентите, музикантите, актьорите, те ти благодарят че закри културата, науката, образованието и изкуствата!Бедните ти благодарят за данък барака.Рибарите ти благодарят че им бутна бараките!Гласоподавателите ти благодарят, че им отне правото да гласуват за районни кметове!Цяла България ти благодари за такса ЕЛЕКТРОМЕРА Росен Плевнелиев къта 7 къщи и 12 млн. в банка.Толкова щастливо си живеем, например след новината, че отново няма да вдигат пенсиите от Дянков.......има и друга, за това как, младежи са убили старец за СЕДЕМ ЛЕВА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 34 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Вие сте пример, прехласна се Жозеф Дол и потупа Борисов.......Вие не само стрижете стадото, вие направо го дерете........а те послушни, послушни. Вие сте за пример, ще ви похвалим в Брюксел!А вижте ги тези гърци, плана беше.... ние да ги доим, а излезе че те нас доят сега! Добре, че сте Вие господин премиер, да ни помагате с плащанията към гърците, като не усвоявате парите от еврофондовете, а си плащате съвестно членският внос към ЕС! "Първокласна порода стадо" сте създали, поздравления!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 34 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
А поради липса на пари тук умират хора. Липсата на пари накара Симеон Дянков да вдигне пенсионната възраст. А в Турция тя е 45 г. за жените и 47 г. за мъжете. Толкова щастливо си живеем, например след новината, че отново няма да вдигат пенсиите от Дянков.......има и друга, за това как, младежи са убили старец за СЕДЕМ ЛЕВА! В България в момента най-процъфтяващият бизнес е "Гробищният бизнес" и това е факт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 34 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Тоя Дянков, трябва да е в психиатрията, а не в правителството!!!Тоя, че е луд луд е, ама трябва ли да го търпим...?Единственият цирк, съставен само от клоуни е "Цирк Борисов". А този Дянков е между най-смешните. Умен като попово прасе.Този Хабер си няма от света. Хабер си няма даже, че земята се върти!!!"Дай на простака власт и му гледай сеира" !Този Дянков, го използват само, за да задоволяват нуждите на тълпата от "хляб и зрелища".Ама като го гледам как е почнал да се "угоява", вече за нас и хляб няма да има......е поне ще си останем със зрелищата!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още