IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков снижи очакванията за ръста на икономиката

Въпреки негативните тенденции рецесия в България няма да има, коментира финансовият министър

10:18 | 19.09.11 г. 2
Дянков снижи очакванията за ръста на икономиката

Като пряко зависима от икономиките на останалите европейски държави българската икономика също ще претърпи промени, ако се сбъднат негативните прогнози за спад в ръста на брутния вътрешен продукт на повечето европейски държави през последното тримесечие на тази година. Това обяви в интервю за БНТ министърът на финансите Симеон Дянков след неформалната среща на финансовите министри на държавите от Европейския съюз, проведена миналата седмица в полския град Вроцлав.

Ако икономиките на основните български партньори забавят развитието си, това ще се почувства през първото тримесечие на следващата година, като вместо очаквания ръст на брутния вътрешен продукт от 5% е възможно да постигнем увеличение от 3-4%, обясни Дянков. И допълни, че подобно забавяне предвиждат финансовите министри на държави като Германия, Франция, Холандия, Швеция и др.

„Въпреки негативните тенденции рецесия в България няма да се получи“, смята още Дянков.

Според него приходната част в бюджета ще бъде изпълнена, като дефицитът на Националния осигурителен институт (НОИ) от 250-300 млн. лв. можел да се покрие от очакваното преизпълнение в приходите от Агенция „Митници“. Той очаква до края на годината и данъчните да стопят забавянето на събираемостта, получено през първото полугодие на 2011 г.

По отношение на компенсирането на доходите на пенсионерите Дянков обясни, че ако не в началото на 2012 г. подобно увеличение ще се постигне през годината, но не за всички групи. Резервите за това увеличение ще се търсят чрез данъчното законодателство, което да въведе нови мерки срещу ДДС измамите чрез обратно начисляване на данъка, например.

В момента се обсъждат два варианта за увеличението на минималния праг за регистрация по ДДС, който не е пипан от девет години, обясни още финансовият министър. И допълни, че от 50 хил. лв., както е сега, този праг може да се увеличи двойно или тройно.

Финансовият министър още веднъж повтори, че бюджетът за следващата година ще предвиди увеличение в перата за култура, образование и социални дейности за сметка на средствата, които ще се вземат от структури в Министерството на вътрешните работи – ДАНС, разузнаване, дори агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“.

Със сигурност бюджетът за култура ще бъде с 15% по-голям от тазгодишния, обясни още министър Дянков. Допълнителни средства ще се заделят за образование, култура и социални дейности, като в момента се правят обстойни проверки във всички министерства, агенции и държавни ведомства, като се търсят резерви за преструктуриране на нефункционалните звена, заключи Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
Internet
преди 12 години
Цял свят се срива - само в България успехи и победи без край
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Internet
преди 12 години
Драстичен спад на преките инвестиции в страната отчете БНБ. През първите седем месеца на 2011 г. те са били 183.8 млн. лв. За същия период на миналата година те са били 776 млн. лева. По предварителни данни преките инвестиции в чужбина за периода януари-юли са 66.6 млн. лв. при 118 млн. лв. за същия период на миналата година, пише вестник "Сега". Най-сериозно е изтичането на капитали към дружества в Германия, Великобритания и Япония. Най-много капитали у нас пък идват от Холандия, Кипър и Русия. Експертите обясняват негативната тенденция с ефектите от кризата - несигурността в еврозоната и ЕС като цяло, неясните сигнали на правителството, влошаването на публичните финанси, плащания по вътрешнофирмени кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още