IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциз върху природния газ през 2012 г. вероятно няма да има

Според европейските директиви страната ни има задължение да въведе от 2014 г. акциз върху природния газ в размер на 5,1 лв. за 1 гигаджаул

17:35 | 17.10.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Акциз върху природния газ през 2012 г. вероятно няма да има

Природният газ няма да се облага с акциз от 2012 г., заяви официално днес премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР. Само преди седмица Министерството на финансите предложи промени в Закона за акцизите и данъчните складове, с които се определя акцизна ставка върху екологичното синьо гориво, с изключение на газа за битови нужди.

Бойко Борисов определи идеята за акциза върху газа като „добра, но неосъществима по време на криза“, тъй като налагането на акциз върху газа ще се отрази директно върху крайните цени на всички стоки, както и на парното.

С предложените преди дни законови промени от следващата година се вдигат акцизните ставки върху газьола и керосина (самолетно гориво) от 615 лв. на 630 лв. за 1000 литра (увеличението е с 2,44%).

От финансовото ведомство обясниха за Investor.bg, че според европейските директиви страната ни има задължение да въведе от 2014 г. акциз върху природния газ в размер на 5,1 лв. за 1 гигаджаул.

Първоначалните намерения са били посочената акцизна ставка да се въведе плавно, като се започне от 2012 година с 1,70 лв. за 1 гигаджаул. Акцизната ставка през 2013 г. се е предвиждало да стане 3,4 лв. за гигаджаул. Според прогнозните изчисления приходите от акциз върху газа за 2012 г. биха били около 15 млн. лева.

След намесата на премиера по всяка вероятност въвеждането на акциз върху природния газ ще бъде отложено. Решението за това трябва да бъде одобрено на заседание на правителството, допълниха от финансовото министерство.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Ловя бас, че ще го сложат веднага след изборите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
slavkovrr
преди 12 години
Абе знае ли се! Като преспи тази нощ, бат Ви Бойко, утре ще реши друго, пък, след изборите, ще каже, че не възможно, и ще го въведе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
KFC1976
преди 12 години
Идват избори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още