IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмисля се увеличение на минималните пенсии и на обезщетенията за майчинство

Социалното министерство ще внесе идната седмица предложение за повишение на минималната работна заплата от 270 лв. на 290 лв. от 1 април 2012 г.

17:35 | 31.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Обмисля се увеличение на минималните пенсии и на обезщетенията за майчинство

Обмисля се възможността през следващата година да има повишение на минималните пенсии и на обезщетенията за майчинство. Дали ще се намерят средства за това увеличение предстои да се реши в следващите десетина дни, когато ще има допълнителни дебати по проекта за Бюджет 2012. 

Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов след днешното заседание на правителството, на което официално беше приет проектобюджетът за 2012 г.

Евентуалното увеличение на пенсиите би могло да стане от средата на следващата година. Става въпрос за пенсии под 200 лв., каквито получават около 1,2 млн. души. За 2012 г. таванът на пенсиите ще продължи да бъде 700 лв., а максималният осигурителен доход – 2 000 лв. Министърът на финансите допълни, че до десетина дни ще бъдат предложени 3-4 варианта за евентуалното увеличение на пенсиите.

Социалното министерство е предложило за следващата година и увеличение на обезщетенията за майчинство от 240 на 270 лв., за което са необходими още около 16 млн. лв. Тотю Младенов не се ангажира със срокове.

Относно бюджета за Държавното обществено осигуряване (ДОО) Младенов коментира, че той е разчетен при брутен вътрешен продукт (БВП) по консолидираната фискална програма от 81,629 млрд. лв. Бюджетът на ДОО днес се внася в Народното събрание заедно със Закона за държавния бюджет и бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), за да стартира обсъждането им в парламентарните комисии.

Според разчетите на ДОО осигурените лица през следващата година ще бъдат 2,765 млн. човека, а безработните, получаващи обезщетения  - 116 314 човека, т.е. колкото и тази година.

Предвижда се средният осигурителен доход за 2012 г. да бъде 622 лв., което е с 4,5% повече от тази година. Разчетите са правени при прогнозирана средна годишна инфлация от 3,2%.

Министър Тотю Младенов потвърди, че на заседанието на правителството другата седмица министерството му ще внесе предложение за увеличение на минималната работна заплата от 270 лв. на 290 лв. от 1 април 2012 г.

Досега работодатели и синдикати са договорили минималните осигурителни прагове за догодина по 50 от общо 85 икономически дейности, съобщи Младенов. На база вече договорените дейности минималните осигурителни прагове се повишават с 6,9% спрямо тази година. Очакванията за оставащите 35 дейности е повишението на осигурителните прагове да е средно с 4,5%.

Заложената разходна част в проектобюджета на ДОО за 2012 г. е 8,462 млрд. лв., като 7,314 млрд. лв. от тях ще бъдат за пенсии. Изчисленията сочат, че общият размер на пенсиите за следващата година ще бъде 8,9% от БВП, докато за тази година показателят ще е малко над 9%.

Очертаващият се недостиг в приходната част на бюджета на ДОО към края на следващата годината ще е около 2 млрд. лв. и ще се финансира от държавния бюджет, посочи Младенов.

Бюджетът на Министерството на здравеопазването за следващата година да бъде 468 млн. лева, т.е. с 10 млн. лв. повече от тази година. Това е заложено в проектобюджета за 2012 г., коментира от своя страна министър Стефан Константинов. Той веднага допълни, че реално увеличение почти няма, имайки предвид инфлацията.

Предвижда се трансферът от здравната каса към здравното министерство догодина да бъде около 100 млн. лв., докато през тази беше повече - 340 млн. лв. Предвижда се и 10% от средствата на НЗОК да бъдат заделени като резерв през следващата година, като абсолютната сума на оперативния резерв ще е 260 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още