IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай затяга контрола над интернет

Водещи частни компании са обещали на кабинета съдействие в тази насока

16:43 | 08.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Интернет доставчиците и онлайн фирмите в Китай ще подпомогнат правителството си в контрола над социалните мрежи и комуникационните услуги. Подобно обещание са дали по време на конференция на агенцията за надзор на интернет (State Internet Information Office) изпълнителните директори на Baidu, Alibaba и Sina Corp., предава Ройтерс.

Според агенцията е сключено „общо споразумение“, което „в известен смисъл трябва да осигури разпределението на положителните новини“ в интернет. Целта е да се предотврати разпространяването на слухове, интернет порнография, измами и нелегално разпространение на опасна информация. В допълнение министърът на информационните технологии Миао Уей е призовал бизнеса да инвестира повече в онлайн контрола. 

Според информацията на Ройтерс критиката на китайското правителство е насочена и срещу микроблоговете, които в Китай са наричани Weibos-и (по името на местната услуга  Weibo, б. ред.). Те разпространявали „безпредметни слухове“. Според анализатори обаче е малко вероятно Пекин да закрие микроблогинг услугите, защото те били прост и ефективен начин за надзираване и обуздаване на социалното напрежение. Освен това и в момента микроблоговете отстраняват неприемливите коментари.

В миналото няколко американски фирми се подчиниха на цензурните условия в Китай, за да могат да обслужват гигантския местен онлайн пазар. Например Microsoft, който има партньорство с търсачката Baidu, е доста отзивчив, когато получава запитвания от китайските власти.

Сред най-големите критици е Google, който през 2010 г. преустанови цензурата в търсенето и от тогава преразпределя заявките за търсене от Китай през Google Хонконг. Причина за това е публикувана от Wikileaks телеграма от посолството на САЩ в Кайро, според която става ясно, че Google е била задължена да хоства услугите си в Китай. По този начин компанията е автоматично задължена да се съобразява с китайското право и по този начин попада под цензура.

През лятото, след продължителните безредици в британските градове правителството в Лондон заплаши с цензура на социалните мрежи като Facebook, за да предотврати нови бунтове. През октомври обаче кабинетът на Дейвид Камерън обеща да не се стига до там. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още