IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wikileaks: Google е била принудена да цензурира съдържание в Китай

Според публикувана депеша от посолството на САЩ в Кайро става ясно, че Google е била задължена да хоства услугите си в Китай

16:15 | 07.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Вече бившият офис на Google в Пекин.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Вече бившият офис на Google в Пекин. Снимка: Ройтерс

Google очевидно е цензурирала резултатите при търсенето на китайската си търсачка защото просто не е имала друг избор. Причината за това е структурата на интернет в Китай, която не позволява на компаниите от бранша да предлагат услуги, ако не се хостват в страната, което пък е предпоставка за цензура, става ясно от публикуван миналата седмица доклад на сайта WikiLeaks.

Цитираната депеша е от посолството на САЩ в Кайро и е с дата 26-и септември 2006 г. В документа е описан разговор между служители на мисията и Шериф Иксандер, който по онова време е бил регионален мениджър на Google за Близкия Изток и Северна Африка. В момента той е ръководител на отдел „онлайн услуги“ на арабската медийна компания Rotana.

През 2006 г. Иксандер е бил разпитван за позицията на Google относно цензурата в Египет. Там онлайн търсачката не е филтрирала сама съдържанието на мрежата, но е позволявала това да се прави от местни ISP, което е било практика по време на управленето на Хосни Мубарак. Служителите на посолството са искали да разберат защо Google не е предпочела подобна тактика и в Китай.

„Иксандер отговори, че Google е трябвала да хоства услугите си в Китай заради правилата, които китайците са наложили за бранша в страната“, пише в документа. „Затова компанията е била практически принудена да налага автоцензура“. В Китай всички портове са собственост на правителството, пояснява интернет изданието ZDNet.

„Друг проблем в Китай е фактът, че голяма част от трафика остава в страната“, казва още Иксандер.

В началото на дейността си в Китай през януари 2006 г. обаче интренет гигантът назовава друга причина. „Необятната големина на китайския пазар изисква от съображения за ефикасност хостинг в Китай“, се казваше в тогавашната позиция на Google.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още