IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple подобрява екологичните си практики в Китай

Компанията се опитва да излъска имиджа си на важния азиатски пазар

14:23 | 17.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Представители на Apple се срещнаха с природозащитници в Китай, за да изчистят притесненията, че китайските им подизпълнители замърсяват околната среда, съобщи ВВС. Срещата се наложи, след като доклад обвини доставчиците на компанията, че са изхвърлили опасни замърсители.

На срещата с еколозите представителите на Apple съобщили, че започват проверка на 15 от доставчиците си. Също така компанията е поела ангажимент да прави по-прецизна оценка на влиянието върху околната среда при избора на подизпълнители в бъдеще.

Според говорителя на клона на Apple в Пекин Каролин Ву компанията започва регулярно да проверява доставчиците си. Миналата година компанията е направила проверка на 127 фабрики.

„Изискваме нашите доставчици да осигуряват безопасни условия на труд, да се отнасят към работниците с уважение и да използват в производството процедури, които не увреждат околната среда, когато правят продукти на Apple“, обяви Ву.

През изминалите години Apple беше подлаган непрекъснато на критика заради липсата на добри политики в областта на опазване на околната среда на китайските му партньори. Връх в тези критики бе публикуван през лятото 46-страничен доклад. „Големият обем на отпадъци, който доставчиците на Apple произвеждат, е съществена опасност за общественото здраве и сигурност“, пише в изследването на Institute of Public und Environmental Affairs.

Докладът, публикуван от китайските еколози, свидетелства за това, че токсичните отпадъци от 27-те предприятия, за които се предполага, че работят за компанията, заплашва здравето и сигурността на населението.

Компанията винаги досега отхвърляше обвиненията и се позоваваше на това, че иска спазване на единни високи стандарти от партньорите си.

Проблемите в областта на околната среда, които среща производителят на iPhone, не са ограничени обаче само в Китай. В последната класация за най-зелени технологични компании на еко организацията Greenpeace Apple получи само 4 от максимално 10 точки и по този начин се класира след HP, Dell и Nokia. Еколозите обаче отчетоха подобрение по отношение на политиките и практиките, свързани с доставката на полезни изкопаеми от конфликтни места по света. 

Още новини от света на технологиите четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още