IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на стари жилища в САЩ наистина е бил по-слаб по време на кризата

Асоциацията на брокерите ревизира надолу продажбите на съществуващи жилища за периода 2007-2010 г. с 14% средногодишно

12:00 | 22.12.11 г.
Пазарът на стари жилища в САЩ наистина е бил по-слаб по време на кризата

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ в периода 2007-2010 г. са били средногодишно с 14% по-ниски от обявеното, съобщи Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Организацията обеща ревизията на данните миналата седмица, след като по-рано през годината беше обвинена от консултантската компания CoreLogic в „двойно преброяване“ и изкривяване на статистиката.

Преразглеждането не засяга цените, а само броя на продажбите, уточняват от асоциацията.

Ревизираните данни показват, че средногодишно в Щатите са били продавани 4,42 млн. жилища, а не първоначално обявените 5,16 млн. жилища.

От асоциацията обаче посочват, че основната тенденция за подобряване на пазара на съществуващи жилища в САЩ продължава. Данните на организацията показват, че продажбите на съществуващи жилища в страната са нараснали до 10-месечен максимум през ноември.

Експертите коментират, че статистиката е сигнал за стабилизиране на търсенето, пише Bloomberg.

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ са отбелязали месечен ръст от 4% до 4,42 млн. жилища на годишна основа. Спрямо ноември миналата година е отчетен ръст на продажбите от 11%, но преди отчитане на сезонните фактори.

Броят на старите жилища на пазара е намалял до 2,58 млн. - най-ниското равнище от май 2005 г., показват още данните.

При сегашното темпо на продажбите ще са нужни 7 месеца, за да бъдат пласирани тези жилища на пазара, което е рекордно къс период от две години насам, поясняват експертите.

Средната цена на старите жилища се е понижила с 3,5% до 164 200 долара в сравнение със 170 200 долара през ноември 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още