IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетрадиционните кредитори набират сили на европейския пазар на бизнес имоти

За една година броят на дълговите фондове и компаниите за дялов капитал, които финансират инвестиции в бизнес имоти, се е увеличил с 29%

10:57 | 14.04.14 г. 1
Нетрадиционните кредитори набират сили на европейския пазар на бизнес имоти

Нов тип кредитори играят все по-важна роля на пазара на бизнес имоти в Европа – както на водещите пазари като Лондон и Франкфурт, така и на по-второстепенните, пише Wall Street Journal.

Последният пример за т. нар. нетрадиционни кредитори е джойнт венчър между Prudential Real Estate Investors и холандския мениджър на пенсионни фондове Algemene Pensioen Groep, който набра 265 млн. евро. Фондът ще отпуска заеми за капиталови инвестиции най-вече в Холандия.

Подобно на другите играчи на кредитния пазар в Европа, този джойнт венчър ще се опита да запълни недостига от банково финансиране, след като банките се оттеглиха от пазара на недвижими имоти заради новите регулаторни изисквания и опитите да прочистят балансите си от проблемни активи заради кризата.

Сред нетрадиционните кредитори за пазара на бизнес имоти в Европа се открояват застрахователни компании и компании за дялов капитал, които продължават да разширяват присъствието си.

От първото тримесечие на 2012 г. до края на март 2014 г. делът на традиционните кредитори за пазара на бизнес имоти – банките, е намалял от 67% до 55%, според данни на консултантската компания Cushman & Wakefield.

“Това предоставя на небанковите кредитори възможност да запълнят недостига на финансирането, от което се нуждаят кредитополучателите, но не могат да получат от банките”, коментира за изданието Роул Хауърд от BlackRock.

За същия период броят на дълговите фондове и компаниите за дялов капитал, които финансират инвестиции в бизнес имоти, се е увеличил с 29%, отчитат от Cushman & Wakefield.

В момента поне 6 европейски дългови фонда за мецанин финансиране се опитват да наберат около 1,7 млрд. евро, според консултантската компания Preqin. Настоящата година може да се окаже рекордна за набирането на средства за фондове за мецанин финансиране, прогнозират от компанията.

Засега фокусът е върху Холандия, защото на останалите пазари цените се повишават по-бързо, а доходността е под силен натиск. Същевременно тенденциите за заетост на сградите в Холандия са по-благоприятни, както и за наемите.

През 2013 г. обемът на сделките с бизнес имоти в Холандия достигна 5,3 млрд. евро спрямо 4 млрд. през 2012 г., сочат данни на CBRE.

Сред другите нетрадиционни кредитори, които се насочват към холандския пазар, е базираната в Лос Анджелис Karlin Real Estate. Компанията наскоро откри офис в Лондон и набра 600 млн. евро за инвестиции в Европа, като проучва възможностите за мецанин финансиране в Холандия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Владимир Йосифов
преди 10 години
Застрахователните компании знаят как да убеждават кметове да подобряват качеството на живот и бизнес среда ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още