IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко "горещ" е пазарът на имоти в Дубай?

Споменът за имотния балон, който се спука през 2009 г., е все още пресен

10:45 | 21.08.14 г.
Колко "горещ" е пазарът на имоти в Дубай?

Ако някой иска да направи бързи пари от инвестиции в имоти, през последните няколко години Дубай се очертаваше като добра дестинация, пише CNBC. Пазарът обаче започна да показва признаци на забавяне.

Според данни на CBRE цените на апартаментите там са се увеличили със скромните 3,2% през второто тримесечие на 2014 г. спрямо предходното. За една година обаче ръстът на цените достига 21%. И точно в това е проблемът.

Споменът за имотния балон, който се спука през 2009 г., е все още пресен. Затова анализатори прогнозират, че пазарът на имоти ще продължи да расте, но със сигурност на по-бавни обороти.

Правителството на Дубай също се опитва да “охлади” пазара, като удвои таксите при сключването на сделки и въведе “тавани” на ипотеките. Все още обаче Международният валутен фонд предупреждава, че са необходими повече мерки, за да се избегне повторение на предишната криза.

"Заплахата от нов период на аномален растеж, какъвто видяхме през 2007-2008 г., беше овладяна чрез ефективна комбинация, включително с подкрепата на законодателството. Това е отразено в данните за спад на сделките, особено в горния сегмент от пазара на имоти”, коментира Стив Морган, главен изпълнителен директор на Cluttons за Близкия изток.

Някои строителни компании също се включиха в успокояването на пазара, като забраниха препродажбите на имоти “на зелено”.

Отвъд парадирането с архитектурното великолепие в Дубай е неразказаната история на забавените проекти и тези, които никога няма да видят бял свят. CNBC посещава няколко изоставени строителни обекта и разговаря с много инвеститори, тежко пострадали от кризата през 2009 г.

Същевременно Дубай се счита за убежище на фона на сътресенията в арабския свят. Емирството обаче е рай само за хората с налични пари в брой. Около две трети от сделките са именно в кеш.

И все пак говоренето за нови и нови и още по-грандиозни проекти – като например най-големия мол в света, подхранва спекулациите за нов балон. Силният икономически растеж ще запълни известна част от новите проекти в строеж, без значение дали става въпрос за жилища, офиси или търговски площи. Истинският тест за пазара обаче предстои и ще го видим след няколко години, когато повечето от новостартиралите проекти бъдат завършени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още