IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Грудев: Изпускаме една година от Програмата за селските райони*

Новата ПРСР ще бъде одобрена в Брюксел най-рано догодина, според агроминистъра

13:24 | 26.08.14 г.
Васил Грудев: Изпускаме една година от Програмата за селските райони*

Програмата за развитие на селските райони за България ще бъде одобрена в Брюксел най-рано догодина, съобщи в Стара Загора министърът на земеделието Васил Грудев, цитиран от БНР. Това означава, че страната ни вече е пропуснала една година от новия програмен период. Министърът обяви още, че директните плащания няма да бъдат изплатени през декември, както се очакваше. 

На 4 септември министър Грудев има среща с еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош, като се очаква България да ускори разговорите по приемането на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020.

„Всички наредби по нея ще бъдат разработени заедно с бранша и бизнеса“, заяви Грудев.

При откриването на агроизложението "БАТА Агро" Тодор Николов от Управителния съвет каза, че на практика изпратената в Брюксел от предишното правителство програма е незаконна, защото нито едно от решенията по нея не е съгласувано в работната група.

„Всички решения за начина, по който ще се харчат европейски пари за земеделие, са взети по неясни причини от некомпетентни чиновници“, каза Николов. Според него предвидените в програмата пари за техника например са толкова малко, че няма да позволят никога българските земеделци да обновят машинния си парк, а голяма част от тракторите и комбайните у нас са стари.

Според бизнеса е задължително в кратки срокове да бъде свикана работната група, за да се разбере каква Програма за селските райони е изпратена в Брюксел и какво може да се промени.

Междувременно стана ясно, че част от браншовите организации са сезирали Брюксел за тези проблеми.

Агроминистърът коментира още, че 19 милиона лева са задълженията на държавното дружество "Напоителни системи". Според него дружеството на практика е колабирало и в момента се обмислят спешни мерки за стабилизирането му. Грудев отрече да има информация, че директорът на "Напоителни системи" е издал заповед да не се изплащат заплатите на работниците, които вече две месеца не са получавали възнагражденията си.

Европейските пари за рибарство и през следващия програмен период ще се плащат от Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция, коментира още Грудев по повод сигналите, че бившето ръководство на Агенцията по рибарство е искало не само да управлява, но и да разплаща европейските средства.

„Ситуацията в Агенцията по рибарство е тревожна, защото заради многократните кадрови промени там няма изградена професионална администрация, която да работи добре“, каза министърът.

Вчера браншови организации пък написаха безпрецедентно писмо до еврокомисаря по рибарство, с което поискаха Агенцията да бъде отстранена от управлението на европейските пари за сектора. Заради некомпетентност и политически интереси част от парите ще бъдат загубени, алармираха те, и сигнализираха за желанието на Изпълнителната агенция по рибарство не само да управлява, но и да разплаща парите от Европа.

Това категорично няма да бъде допуснато, каза днес земеделският министър и съобщи, че утре заместникът му Марина Бракалова има среща в Брюксел в Главна дирекция МАРЕ за обсъждане на тези проблеми.

На днешното изложение стана ясно, че от 2015 г. Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА) ще организира по две изложения годишно. Следващото ще бъде от 4 до 7 март, обяви Веселин Генев изпълнителен директор на Асоциацията, информира БТА. Преди пет години фирмите-изложители са били 89, сега са 211 посочи той.

*Новината е актуализирана в 15.16 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още