IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СГС не отстрани от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев

Според съдебния състав няма опасност Гунев, който е с чисто съдебно минало и не е осъждан, да повлияе на свидетели

20:12 | 16.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
СГС не отстрани от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев

Софийски градски съд (СГС) отказа да отстрани от длъжност подуправителя на Българска народна банка (БНБ) Цветан Гунев, предава Dnes.bg. Той е обвиняем за неупражняването на контрол при отпускането на 19 лоши кредита от Корпоративна търговска банка (КТБ).

Прокуратурата поиска Гунев да бъде отстранен от поста си, за да не повлияе върху свидетели. Срещу него се води разследване за престъпление по служба. Според обвинението той не е упражнил контрол върху дейността на КТБ.

До момента Гунев беше в отпуск, но той изтече и затова от прокуратурата са поискали днес да бъде временно отстранен от длъжност.

Според съдебния състав обаче по делото няма никакви данни, че има опасност Гунев да повлияе на свидетели.

Нито един свидетел не е намекнал за подобно нещо в показанията си, а подуправителят на БНБ е с чисто съдебно минало и не е осъждан, отбеляза съдът.

Решението на СГС подлежи на обжалване в рамките на 3-дневен срок, като за дата на обжалването пред Апелативния съд е определен вторник, 23 септември, от 10 часа.

Пред съда прокурорът по делото Иван Гешев заяви, че ако Гунев остане на работа, това ще е равностойно Цветан Василев да бъде назначен за квестор в КТБ.

По-рано днес пък Управителният съвет на БНБ взе решение за удължаване срока на тримесечния специален надзор за КТБ АД и ТБ „Виктория” ЕАД с още два месеца, съответно до 20 и 22 ноември.

Друга новина около ситуацията с КТБ излезе от сръбските медии, които съобщиха, че Цветан Василев, който е обявен за издирване от Интерпол, се е предал днес в Белград на Управлението на криминалната полиция, която е била по петите му.

Минимум 18 дни са нужни за екстрадирането му, каза наблюдаващият прокурор по разследването в КТБ Иван Гешев.

По думите му първо трябва да се изчака официалното съобщение до нашите власти от сръбските и след това да бъде даден срок на прокуратурата да представи документи по делото за екстрадирането на Василев.

Още новини от страната четете в Dnes.bg

Всичко по темата за КТБ четете тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още