IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 21 октомври

07:16 | 21.10.14 г.
Преглед на печата за 21 октомври

Гриша Ганчев подготвя рефинансиране на дългове на "Петрол" към КТБ

В. Капитал Daily

След като засили контрола си над публичната компания "Петрол" чрез смяна на надзорния съвет и преместване на седалището й в Ловеч, собственикът на "Литекс" Гриша Ганчев е на път да засили и финансовото си влияние върху дружеството. В уведомление до борсата и инвеститорите дистрибуторът на горива обяви, че дъщерното й "Елит петрол", което е собственик на най-ценните му и обновени бензиностанции, на 9 октомври е сключило договор с "Кристъл асет мениджмънт" да поеме дълговете на групата по два договора за кредити към затворената КТБ и към ЦКБ на обща стойност близо 70 млн. долара.

Според споразумението "Кристъл асет мениджмънт", което е регистрирано в "Литекс тауър", трябва да осигури "срещу възнаграждение необходимите парични средства от финансираща институция и да извърши рефинансиране на задълженията". Като обезпечение в полза на новия кредитор е учреден трети поред особен залог на цялото търговско предприятие на "Елит петрол" - след двата в полза на банките.

Рефинансирането на първия договор от 15 декември 2011 г. (с който на свой ред бяха платени падежиращите тогава облигации на "Петрол") предвижда еднократно комисионно възнаграждение в размер на 10% от стойността на рефинансираните задължения, но не по-малко 5 млн. долара. Освен това досега лихвата по задълженията по договора с КТБ и ЦКБ, които първоначално са били 86 млн. долара, а към 19 септември са малко над 54 млн. долара, досега беше 8.5%. Вече "Кристъл асет мениджмънт" ще получава 11%.

Прогнозират спад на лихвите по влоговете

В. Стандарт

Лихвите по депозитите ще продължат да падат, коментираха за "Стандарт" банкери. Лихвите по депозитите не отбелязват нарастване нито в последните дни, нито в предишните няколко месеца, като не броим една-две банки, отбелязали леко покачване на доходността по влоговете. Това показа проверка на "Стандарт" в българските кредитни институции. Напротив, устойчивата тенденция към непрекъснат спад на лихвите по депозитите продължава. Тя ще се запази и в следващите месеци, тъй като няма обективна икономическа причина лихвите да се вдигат. Когато икономиката върви нагоре и бизнесът се разраства, тогава има нужда от свеж финансов ресурс и нови кредити, съответно банките имат интерес да привличат депозити и на по-висока цена, коментира пред "Стандарт" шеф на един от големите родни трезори.

Дават на търг хотели под наем

В. Стандарт

Два хотела под наем на търг с явно наддаване дава холдингът "Св. св. Константин и Елена". Търгът ще се проведе на 30 октомври. 48 000 лв. с ДДС годишно е първоначалната цена за двузвездния хотел "Русалка" в едноименния комплекс. Стъпката за наддаване е 2000 лв., а документи за участие се приемат до 29 октомври. Депозитът за участие в търга е 4000 лв. Хотелът разполага с 34 стаи и снек бар.

Значително повече трябва да платят желаещите да стопанисват за година тризвездния апарт-хотел "Сънрайз клуб" в Равда. Първоначалната цена за наемане на комплекса за 12 месеца е 320 000 лв. с ДДС, а депозитът за участие 20 000 лв. Депозитът на победителя се приема като авансова вноска за наема, а на останалите участници се връща до три работни дни след приключване на наддаването. Наемателите ще получат за управление 192 апартамента, 3 външни басейна и ресторант.

Дават 5,5 млн. за софтуер за фермери

В. Стандарт

Български компании може да вземат пари от ЕС за разработване на софтуер за селското стопанство. Българската асоциация на софтуерните компании - БАСКОМ, е партньор по пилотния за Балканския полуостров проект FRACTALS (Future Internet Enabled Agricultural Applications), който ще администрира отпускането на безвъзмездна финансова помощ в размер на 5,52 млн. евро. Изпълнението на проекта FRACTALS стартира на 1 септември 2014 г., като той ще подкрепи малки и средни фирми, стартиращи иновативни компании и предприемачи - физически лица, разработващи софтуерни приложения в областта на селското стопанство, базирани на платформата "Интернет на бъдещето".

Проектът FRACTALS е един от 16-те акселератора, финансирани по Програма FIWARE ACCELERATOR (Future Internet Accelerator Programme) на Европейската комисия, с бюджет от 80 млн. евро. Очаква се по проекта FRACTALS да бъдат предоставени грантове на 50-60 иновативни компании и предприемачи от цяла Европа за разработване на интернет базирани приложения с висок пазарен потенциал за нуждите на селскостопанския сектор.

Проект на МЗ за обучение на лекари специализанти е пред провал

В. Сега

Проект на здравното министерство за специализация на младите лекари е пред провал. Това става ясно от справка за изпълнението на проекта "Нови възможности за лекарите в България", предоставена от МЗ на "Сега". Проектът е финансиран с европейски пари и е насочен към кандидат-специализантите. Отпуснатата сума е 10.270 млн. лв., а срокът за усвояването й - от 31 октомври 2012 г. до 31 декември 2014 г. Данни към края на август обаче показват, че са усвоени едва 2.73 млн. лв. Те са дадени за обучение, стипендии и медицинска литература.

Глоби за сирене без етикет на all inclusive

В. Новинар

Солени глоби за сирене и мляко без етикет за произход в ресторантите, които изхранват клиенти на база all inclusive, ще налагат инспекторите от агенцията по безопасност на храните. Всички хотели и заведения за хранене са задължени да обозначат до предлаганите млечни продукти дали в тях са вложени имитиращи съставки. Това съобщи за „Новинар” д-р Райна Иванова, която отговаря за контрола в търговската мрежа и обществено хранене в агенцията по безопасност на храните. Тя допълни, че всеки потребител, който не открие надпис до млечния продукт, може да подаде оплакване в агенцията.

Кметове искат двойно повече пари за зимно почистване

В. Новинар

Държавата да увеличи двойно парите за зимно поддържане на общините, тъй като при тежка зима те не достигат. За това призоваха пред Дарик кметовете на община Калояново Александър Абрашев, на Лъки Валентин Симеонов и на община Марица Димитър Иванов. В момента държавата заделя от 31 до 35 хиляди лева за зимното почистване на пътищата и улиците във всяка от трите общини. Кметът на Лъки Валентин Симеонов обясни, че общината е със силно пресечен терен и това допълнително оскъпява снегопочистването. „От републиканския бюджет ми отпускат средно по 865 лв./км, а като съдя по това колко харчим, парите трябва да са между 1500 и 1600 лв./км”, заяви той. До 2 седмици ще бъдат сключени договорите за снегопочистване в община Калояново.

Общините Лъки и Марица вече имат подписани контракти. Междувременно директорът на общинското предприятие „Чистота” в Пловдив Иван Стоянов обяви, че 100 снегорина ще ринат преспите тази зима. Зимното почистване в Смолянско обаче е под въпрос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още