IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 15 април

07:48 | 15.04.15 г.
Преглед на печата за 15 април

Лидерът в бързите заеми мигрира към банковия пазар
В. Капитал Daily

Най-голямата компания за бързи заеми "БНП Париба Лични финанси" почти изцяло смени профила си и от малки и скъпи финансирания плавно скочи в друг сегмент - на по-големи, по-дългосрочни и по-евтини заеми за потребителите. С други думи, френската компания вече предлага продукти като класическите банки с тази разлика, че не събира депозити. Става конкурент и на лизинговите дружества. Най-големите промени в компанията се случиха през последните месеци, като от тази седмица "БНП Париба Лични финанси" вдигна лимита по заемите до 70 хил. лв. Причината за преориентирането е, че бързите заеми изискват много човешки ресурс, т.е. разходите по тях са високи, а оттам и продуктът не е сред най-рентабилните в портфейла.

Напредъкът на България се е забавил през последните 2 г.
В. Сега

България е забавила напредъка си през последните 2 г. Тази констатация направи генералният секретар на Еврокомисията Катрин Дей по време на изслушване в комисията по бюджетен контрол в Европарламента на български и румънски представители за изпълнението на условията по Механизма за сътрудничество и проверка. "ЕК отчита като позитивни знаци на напредък в съдебната сфера ангажимента към съдебната реформа в България, заявен и от правителството, и от парламента. Следим дебата за нуждата от конституционни промени и сме на мнение, че те са необходими, но също така е важно да се отбележи, че те не трябват да спират съществените реформи. Знакът за нас ще са ясни действия по отстояване на съдебната независимост и ясна воля за борба с организираната престъпност и корупцията", обяви Дей.

Лимитите на болниците пак отиват на съд
В. Сега

Центърът за защита на правата в здравеопазването и Националното сдружение на частните болници са подали във Върховния административен съд жалба срещу постановлението на Министерския съвет, с което се налагат лимитите за плащането на болниците, съобщи адвокат Христина Николова от ЦЗПЗ. Искаме от съда да отмени частта, в която се казва, че здравната каса определя твърди лимити на болниците, обясни тя.  НЗОК определя лимити на болниците всяка година, но те винаги ги надскачат, а касата плаща и т.нар. надлимитна дейност.

Похарчихме 400 млн. по Великден 
В. Стандарт

Близо 400 млн. лв. са похарчили българите по празниците. Това сочи статистиката на БНБ за парите в обращение, като информацията се потвърждава и от данните на НАП за отчетените обороти на касовите апарати. В седмицата преди Великден парите и монетите в обращение са нараснали с близо 400 млн. лв. до 11,249 млрд. лв. Традиционно в дните преди почивните дни хората теглят по-големи суми от банковите си сметки, за да имат налични пари за празничната трапеза, както и за планираните пътувания в страната или чужбина. Парите в обращение обаче са с 340 млн. лв. по-малко спрямо края на 2014 г.

Франция става мотор за газовия ни хъб
В. Стандарт

Франция ще стане мотор в Европа за газовия хъб на България. Това обещание получи премиерът Бойко Борисов от френкия президент Франсоа Оланд след срещата им в Елисейския дворец във вторник следобед в Париж. Срещата между двамата продължи повече от предвиденото по протокол. Премиерът Борисов запознал детайлно Оланд с намеренията и предложенията на България за строежа на газовия хъб.

Първите нектарини дойдоха от Чили по 9 лв.
В. Новинар

Първите летни плодове вече могат да се купят от българските магазини. Нектарини, сини сливи, дори дини и пъпеши могат да бъдат купени от почти всяка голяма верига, но излизат солено, показа проверка на „Новинар”. За килограм нектарини трябва да платите 8,99 лв., като плодовете са внос от Чили. Сините сливи идват от Южна Африка и могат да се купят за 6,99 лв. килограма. Продават се също дини и пъпеши за около 5 лв. килограма, а крушите излизат по около 4 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още