IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 26 ноември

07:41 | 26.11.15 г.
Преглед на печата за 26 ноември

Фалитът на КТБ ще се забави още
В. Капитал Daily

Година и половина след затварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) фалитът й е доникъде. Поредното удължаване идва от оспорения списък с кредиторите на банката. Там са хората и фирмите с депозити, Фондът за гарантиране на влоговете с неговите 3.7 млрд. лв. и т.н. Уточняването кой колко има да получава от банката е само първа крачка от процедурата, но изминаването й може да отнеме години. Едновременно с това синдиците на КТБ не напредват и с основната си задача - да събират суми от лоши длъжници. Макар да липсва публична информация по откъслечните дела, се вижда, че са атакувани само някои цесии и прихващания, а не всички, и че действия се предприемат само срещу избрани кредитополучатели. Засега без резултат.

Бизнесът може да даде "отсрочка" на КЕВР за скъпия ток
В. Сега

Работодателите може да дадат "отсрочка" на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и да й отпуснат повече време, за да намали цените на тока за фирмите. Досега работодателите настояваха КЕВР да върне старите цени на тока още от началото на следващия месец. Сега обаче те най-вероятно ще настояват това да стане от Нова година. "Първи януари е възможен срок, защото тогава изтичат три месеца от последното решение на комисията и по закон едва тогава тя може да определи нови цени. Това обаче ще бъде уточнено допълнително с партньорите от останалите работодателски организации", каза за в. "Сега" зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев.

Местната власт реже заплатите си в доста райони
В. Сега

Новата местна власт на доста места в страната реши да ореже месечните си възнаграждения. В други общини пък новите управници предпочетоха да вдигнат заплатите си. Бившият депутат от ГЕРБ Красимира Анастасова, която стана кмет на Долни чифлик, реши да намали основното месечно възнаграждение, което се отрежда за поста - то падна от 2400 лв. на 1920 лв. С 12-15% намаляха заплатите и на управниците из селата.

Каним китайци за АЕЦ "Козлодуй"
В. Стандарт

Китайска компания да стане инвеститор в  нови блокове в АЕЦ "Козлодуй". За това са преговаряли премиерът Бойко Борисов и вицето Томислав Дончев, които са на посещение в Пекин. "Говорим за финансов инвеститор в един бъдещ строеж. За седми блок, а после и за осми", обясни Борисов.

Ненчев ще проверява ремонта на МиГ-овете
В. Стандарт

Министърът на отбраната Николай Ненчев поднесе поредната порция неприятни изненади. Месец след като подписа договора с Полша за ремонт на родните МиГ-ове и междувременно активно пропагандираше ползите за страната ни, пренебрегвайки заплахите на руския производител, сам поиска парламентът да отложи ратифицирането на споразумението. За предложението му съобщи председателят на НС Цецка Цачева, без да уточнява какви са мотивите на военния министър. Няколко часа по-късно в кулоарите на парламента Ненчев внесе допълнителен смут. Той съобщи, че тепърва ще инициира създаване на анкетна комисия, която да разследва всички договори за ремонт на изтребителите ни, включително настоящия.

Националната спортна база отново на загуба
В. Новинар

Националната спортна база отново е на загуба, показа одитът на държавното дружество, направен от Сметната палата. При одита е установено, че дружеството намалява приходите си и увеличава разходите си за дейността през 2014 г. спрямо 2013 г., като по-голям е темпът на нарастване на разходите спрямо този на намаляване на приходите. Годишният финансов резултат е отрицателен, годишната загуба за 2014 г. нараства с 29 на сто спрямо 2013 г. Размерът на вземанията и размерът на задълженията нарастват през 2014 г. спрямо предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още