IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

29 хил. души в България живеят в условията на "съвременно робство"

Близо 46 млн. души по света са жертви на принудителна трудова и сексуална експлоатация

15:04 | 31.05.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

29 хил. души в България живеят в условията на „съвременно робство“, разкрива т. нар. Световен индекс на робството (Global Slavery Index), изготвян от базираната в Австралия правозащитна организация Walk Free Foundation.

Това са около 0,4% от населението на България. Делът е съизмерим с този в други държави в Европа като Румъния, Гърция, Чехия, Сърбия, Хърватска, Литва, Латвия, Естония, Кипър и Черна Гора. В Европа този дял е най-висок в Македония (0,64%) и Турция (0,63%).

България се нарежда на 93-та позиция по абсолютен брой хора, подложени на съвременните форми на робство, от общо 167 държави в индекса.

Въпреки че в Европа делът на хората в робство е най-ниският сред световните региони, Старият континент остава дестинация и в по-малка степен източник за принудителна трудова и сексуална експлоатация на хора.

Според последните данни на Евростат 65% от установените жертви на трафик в Европа са гражданите на страни членки на Европейския съюз (ЕС). Най-често тези хора са от Източна Европа, включително Румъния, България, Литва и Словакия. Принудителният труд и сексуалната експлоатация с търговска цел остават най-честите срещаните форми на съвременно робство в Европа. Регистрирани са обаче и случаи на принудителен брак на деца.

Общо около 1,243 млн. души живеят в условия на робство в Европа, като те формират 2,7% от всички хора в такива условия в света.

Ромските общности са сред най-маргинализираните на Стария континент. Поради бедност някои ромски семейства стават трафиканти на собствените си деца, прибягват до принудителни бракове или сексуална експлоатация с търговска цел. Ромските деца могат да бъдат продадени или „дадени под наем“, за да просят в страни като България. В някои ромски общности в страната още се практикуват „кражби на булки“, пише в доклада.

Близо 46 млн. души по света живеят в робство

По света броят на хората, родени в робство, превърнати в секс роби, поставени в робска зависимост заради дългове или подложени на принудителен труд, се е увеличил до 45,8 млн. от 35,8 млн. през 2014 г., разкрива още индексът.

Увеличението от почти 30% се дължи на подобреното събиране на данни, обяснява основателят на Walk Free Foundation Андрю Форест. Той обаче изразява опасения, че положението се влошава заради глобалната миграция, която прави хората по-уязвими.

Форми на робство се наблюдават във всичките 167 държави в индекса, но Индия е страната с най-голям брой роби - около 18,4 млн. при население от 1,3 млрд. души.

Северна Корея обаче оглавява печалната статистика по концентрация - един от всеки 20 севернокорейци, или 4,4% от 25-милионното й население, живее в робство.

Според индекса за 2016 г. в Азия, която осигурява нискоквалифицирана работна ръка за производството на облекла, за хранителната промишленост и технологиите, живеят две трети от хората в робство. Около 58% от хората в робство са съсредоточени в пет държави: Индия, Китай, Пакистан, Бангладеш и Пакистан. Страните с най-висок процент поробени хора от населението обаче са Северна Корея, Узбекистан, Камбоджа, Индия и Катар.

Най-малко действия за премахване на робството предприемат правителствата на Северна Корея, Иран, Еритрея, Екваториална Гвинея и Хонконг.

В другия край на спектъра се нареждат Холандия, САЩ, Великобритания, Швеция и Австралия, чиито лидери полагат най-много усилия за борба с робството.

Индексът за 2016 г. се основава на анкети с около 42 хил. души в 25 държави. За добиването на данните са използвани различни допълващи се методики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още