IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 21 октомври

07:42 | 21.10.16 г.
Преглед на печата за 21 октомври

Производителите на авточасти: Растем и ще инвестираме още
В. Капитал Daily

Растящи приходи, още служители и нови инвестиции. Това е прогнозата за 2016 г. на производителите на авточасти в България. Индустрията напоследък е сред най-растящите: за миналата година 50-те фирми с фокус само върху автокомпанентите са имали приходи от 3 млрд. лв. Тенденцията е през следващите години секторът да продължи да се засилва, за което обаче ключови ще са обучението на кадрите и развитието на инфраструктурата. Това показва първото проучване за нагласите на компаниите в бранша, изготвено от Аутомотив клъстер България и Colliers International.

Махат ДДС за дарени храни
В. Стандарт

Няма да се начислява ДДС върху дарени храни, които са предоставени на социално слаби граждани в последните 30 дни от срока им на годнист. Това гласят променени в Закона за ДДС, които прие бюджетната комисия към парламента на второ четене. За да се ползва облекчението, тези дарения за една календарна година трябва да са до 0,5% от оборота на дарителя.

Кабинетът е прекроил близо 1300 пъти бюджет 2015
В. Сега

През 2015 г. държавният бюджет е претърпял умопомрачителен брой корекции - 1274. Разместването на приходи и разходи е било не само ежедневно, но и масово - засяга цели 36 ведомства. Тези числа означават, че вторият кабинет на Бойко Борисов продължава утвърдилата се в България порочна практика министри да преправят годишния финансов план на държавата, който се гласува от Народното събрание и има статут на закон. Нещо повече - сегашното правителство поставя нови печални рекорди. Стряскащата статистика е от одит на Сметната палата, който обхваща изпълнението на бюджета през миналата година.

Бизнесът кани синдикатите на преговори за минималната заплата
В. Сега

Явно повлияни от подканянето на финансовия министър Владислав Горанов да седнат и да се разберат за минималните възнаграждения, три от петте национални бизнес организации канят синдикатите на преговори за минималната заплата. Целта е да се договори механизъм за определянето й, както и да се преговаря по размера за 2017 г. Според плановете на кабинета минималната заплата догодина ще се повиши на 460 лв. Този размер не е консултиран със социалните партньори. Работодателите искат замразяване на заплатата на тазгодишните 420 лв., с което естествено синдикатите не са съгласни. Според работодателските организации ръстът на минималното възнаграждение с 9.5% (от 420 на 460 лв.) "не почива на обективни икономически съображения и не отчита фактори като инфлация, производителност на труда, заетост, динамика на БВП и др.".

Децата ни първи по прием на анаболи в Европа
В. Труд

Българските гимназисти са първенци по употреба на анаболи в Европа. Това показва проучване от 2015 г., обхванало 96 000 ученици на възраст 15-16 г. в 35 страни на Стария континент. У нас 10% от момчетата и 2% от момичетата употребяват субстанциите, докато средният процент за останалите страни е 1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още