IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вълновият принцип на Елиът

Елиът е вярвал, че пазарните цени се движат в предопределен брой вълни в съответствие с числата на Фибоначи

17:41 | 27.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Вълновият принцип на Елиът

Вълновият принцип на Елиът е широко използван подход за прогнозиране на финансовите пазари. В периода на възстановяване, след голямата депресия през 30-те години, Ралф Нелсън Елиът се заема с подробния анализ на движението на пазара на ценни книжа. В процеса на работа той разработва теория, която описва тези движения.

Елиът е вярвал, че пазарните цени се движат в предопределен брой вълни в съответствие с числата на Фибоначи. Тя се основава на допускането, че средното пазарно равнище се покачва под формата на пет вълни и спада под формата на три вълни (5-3 модел).






 

Всяка бича фаза се състои от три импулсни вълни (1,3 и 5) и две разположени между тях коригиращи (2 и 4). Мечата фаза се състои от две импулсни вълни (А и С) и една коригираща с противоположна посока между тях (В).

Елиът е предположил, че вълните се проявяват на много нива, т.е. че има по-малки вълни във по-големите. Теорията приписва следните имена в низходящ ред на ранга на вълните:


  1. Grand Supercycle
  2. Supercycle
  3. Cycle
  4. Primary
  5. Intermediate
  6. Minor
  7. Minute
  8. Minuette
  9. Sub-Minuette

 

Основните вълни определят дългосрочния тренд на пазара и съответно - малките вълни определят краткосрочните трендове. Елиът разглежда голям брой варианти на главната вълна, като отдава важност на 0,618 като основен процент на корекция.

Заключенията на Елиът не изчерпват всички възможни случаи. Самият той открива, че съществуват отклонения, които следва да се имат предвид, независимо че основният 5-3 модел може де се приложи в повечето случаи. Той включва множество формации с цел анализът да стане по-пълен.

Критики на теорията са отправени към това, че разпознаването на вълните става със закъснение, като често има несъгласие между анализаторите в коя фаза се намира пазарът.

Нещо повече, на някои пазари принципът е по-трудно приложим отколкото на други. Примерно за валутните пазари, където 5-3 моделът за една валута представлява 3-5 модел за друга, участваща в отношението.

Също така не съществува удовлетворително обяснение на 5-3 формацията. Елиът допуска, че тя е естествен закон и не отива по-далеч.

Сложността при използването на теорията на Елиът идва от факта, че често е невъзможно да се прогнозира движението на цените, а само алтернативите.

Вижте всички статии от категория Обучение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още