IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Кауърд: Някои собственици на имоти не са разбрали същността на кризата

Някои собственици още искат същите "надути" цени, каквито очакваха в средата на 2008, казва управляващият директор на ZBS

07:40 | 23.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Дейвид Кауърд. Снимка: Личен архив
Дейвид Кауърд. Снимка: Личен архив

Дейвид Кауърд е управляващ директор и съосновател на инвестиционната компания ZBS, която изгражда мол от открит тип в Бургас. Завършил е University College в Дърам, Великобритания и има над двадесетгодишна кариера в лондонското Сити. Работил е като директор на банка, специализирана в инвестиции в недвижими имоти и е заемал висок управленски пост в брокерската фирма „Делойтс и Ройтерс”.

Той ще вземе участие като лектор във втората антикризисна конференция „BalREAct - пазарът на имоти в България - възможности по време на криза”, която ще се проведе между 24 и 26 април с медийното участие на Investor.bg.

Пред Investor.bg Дейвид Кауърд представи мнението си относно развитието на пазара на търговски площи у нас до края на годината и сподели информация относно развитието на проекта на компанията.

- С какви темпове се развива проектът за търговския център Strand Bourgas в тази трудна пазарна ситуация?

Напредваме със сигурни темпове според първоначалните планове въпреки забавянето на пазара. Очакваме да получим разрешително за строеж през май и в момента подготвяме процеса по избор на подизпълнител. През последните няколко месеца преразгледахме проекта, заедно с някои ключови потенциални наематели, и в резултат на това направихме някои промени. Продължаваме развитието на проекта според плановете, които ще позволят на нашите наематели да започнат дейност още преди Коледа на 2010 г.

- Смятате ли, че моментът е подходящ за развитието на подобни проекти?

Проекти като The Strand не са краткосрочни. Настоящата криза се разрази и оказа ефект върху пазара за по-малко от година. Възстановяването със сигурност ще отнеме повече време, като някои смятат, че ситуацията няма да се подобри значително през следващите 18 месеца. Всъщност българската икономика, въпреки че е сравнително малка, продължава да отчита ръст. В ЕС има много държави, които биха били повече от щастливи да имат прогнозирания от България бюджетен дефицит и ръст на БВП от 2,1%.

- Доволни ли сте от интереса към търговски площи в момента?

Предизвикателствата на другите пазари определено понижиха интереса към разширяване на изток сред международните търговски вериги. Въпреки че интересът към нашия проект е все още стабилен, на търговците естествено е необходимо повече време да направят своите планове, особено за онези, които са нови за пазара. Тези, с които водим активни преговори, биха искали да стъпят на българския пазар, но първо биха отворили в столицата, а все още не е ясно на кой от многото проекти за молове в София може да се заложи при подобни планове.

- Започнахте ли да отдавате площите в мола или да водите преговори с потенциални наематели?

Да, водим активни преговори за повече от половината от наличната брутна отдаваема площ. Като lifestyle център ние предлагаме площи, подходящи за различни видове обекти, като детски центрове, игрални и развлекателни площи, както и барове, боулинг и фитнес.

- Каква е прогнозата Ви за пазара на търговски площи в България до края на годината? Можем ли да очакваме значителен спад в търсенето и наемите?

Ние винаги сме смятали, че наемите и таксите за обслужване, които се изискват за традиционните молове са „неустойчиви“. Отвореният дизайн на The Strand ни позволява да предложим по-ниски наеми и оперативни разходи.

Въпреки това очаквам ръст на броя на сделките, при които наемодателят ще споделя част от риска с наемателя.

- На конференцията BalREAct Вие ще говорите по въпроси, свързани с финансирането на проекти за имоти. Вярно ли е, че все още има финансиране за подходящите проекти на пазара?

Да. Говорихме с няколко банки и всички от тях отправиха „принципни“ предложения за финансиране, въпреки че някои от тях срещат трудности с други проекти.

Като цяло те научиха много през последните 12 месеца и сега могат да правят по-ясни и добри оценки на риска, свързан с проектите. Като цяло те все още са предпазливи към някои пазарни сектори (особено туризма и развлекателния сектор) и са притеснени от пренасищането на пазара в София.

- Има ли на българския пазар някакви активи в затруднено положение (distressed assets), които предлагат потенциални изгодни сделки за инвеститорите, разполагащи с кеш?

Вероятно. Въпреки това нашият опит показва, че някои собственици в България не са разбрали основно същността на кризата и продължават да искат същите надути цени за проекти или обекти, каквито очакваха и в средата на 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още