IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАИТ: Порочните практики при обществените поръчки в ИКТ сектора продължават

Асоциацията за информационни технологии проверява няколко сигнала на свои членове

13:59 | 16.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
БАИТ: Порочните практики при обществените поръчки в ИКТ сектора продължават

Продължават порочните практики в обществените поръчки за ИКТ сектора, обявявани от държавните организации, заявяват от Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ) въз основа на сигнали от нейни членове.

Старите познати схеми продължават да се използват и хвърлят сянка върху обявените от новото правителство намерения да се осигурят честни и ясни правила, се посочва в съобщението на БАИТ.

Като особено показателен БАИТ смята случая с обществената поръчка на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури с предмет „Доставка, осъществявана чрез покупка на нова офис техника за нуждите на дирекция „Европейски фонд за рибарство”, финансирана по проект за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. От БАИТ са посочили в писмо до агенцията несъгласието си с техническите изисквания, класификационните условия и методиката за оценка, в които не е трудно да се разпознаят точните модели, за които е писана спецификацията, посочват от организацията.

В тръжната документация БАИТ установява още редица груби нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП), които в крайна сметка дискриминират голяма част от участниците и предопределят избора на доставчик.

Не са ясни и показателите за оценка, въпреки че изборът на доставчик трябва да стане според икономически най-изгодната оферта. „В техническата оценка, която представлява 40% от общия резултат, не се оценява нито един технически параметър. За сметка на това се оценяват два показателя (погрешно наречени в документацията „критерии”), измерими във време „срок на доставка” и „гаранционен срок”, се казва в писмото на БАИТ.

Асоциацията отдавна се опитва да премахне показателите, измерими във време, защото в търговете се дават най-екзотичните предложения, например за гаранции, надвишаващи многократно гаранцията на производителя, и след това се печели въз основа на тях, се подчертава в съобщението.

Асоциацията смята, че процедурата е опорочена, тъй като както продуктите, така и изпълнителят са предварително избрани, и настоява процедурата да се прекрати съгласно Чл. 39. (1) от ЗОП. БАИТ предлага на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури да помогне със свои експерти, така че да се подготви тръжна документация, която не само няма да дискриминира фирмите доставчици, но ще доведе до честен избор на оптималните за нуждите на агенцията техника и сервизни услуги.

БАИТ работи още по няколко сигнала от свои членове, в които също се забелязва старата тенденция да се подготвят тръжни документи, определящи еднозначно печелившите фирми, както и продължава да настоява да се вземат мерки на държавно ниво това да не се допуска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още