IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукойл България замразява цените на горивата за един месец

Общо предприетите мерки ще смъкнат цените на горивата с 12-14 стотинки, съобщи финансовият министър Симеон Дянков

15:36 | 23.03.11 г. 11
Автор - снимка
Създател
Лукойл България замразява цените на горивата за един месец

Днес беше постигнато споразумение с „Лукойл България“ цените на горивата да бъдат замразени за един месец. Това заяви премиерът Бойко Борисов след съвещание, в което са участвали министърът на финансите Симеон Дянков и ръководството на компанията. Премиерът допълни, че съответният меморандум ще бъде подписан по-късно днес. Преговорите с петролната компания ще продължат и за евентуално удължаване на меморандума.

От своя страна, Дянков информира за резултатите след проучването на мерките, които бяха обявени миналата седмица, за да бъдат понижени трайно цените на горивата.

Дянков обяви, че е решено биосъставката в дизела да отпадне до края на годината. За целта обаче трябва да се направят промени в Закона за ВЕИ, който в момента е приет на първо четене от парламента. На бензиностанциите ще бъдат монтирани отделни колонки само за биодизел.

По думите на Дянков с прилагането на тази мярка по предварителни изчисления цената на дизела ще намалее с около 6 стотинки за литър.

Що се отнася до задължителните минимални резерви от течни горива, Дянков обяви, че е взето решение от началото на април тази година до края на април 2012 г. (13 месеца) частните фирми, основно Лукойл, да имат задължение да съхраняват съответните количества горива не 60 дни, както е сега, а между 40 и 50 дни. Освен това от началото на май 2012 г. до април 2013 г. задължителните минимални резерви, съхранявани от компаниите, постепенно ще възвърнат срока си на съхранение от 50 дни на 60 дни.

По думите на Дянков тази мярка няма да коства нищо на бюджета и е съгласувана с европейските изисквания. По този начин цените на горивата ще могат да намалеят с още „няколко стотинки“.

Той допълни, че общо предприетите мерки ще смъкнат цените на горивата с 12-14 стотинки.

Дянков посочи, че още около седмица ще се обмисля предложението на превозвачите те също да имат възможност да внасят горива от чужбина. По думите му мнението на митниците засега е, че ако това бъде разрешено, може да се увеличи контрабандата с горива. Затова се обмислят по-строги мерки за контрол.

Представител на превозвачите, участвал в днешните преговори, посочи, че е доволен от днешните решения. Той допълни, че ще обмислят и предложения за увеличаване на производството на горива от страна на Лукойл, тъй като по този начин ще бъдат намалени производствените разходи на единица продукция и това също може да допринесе за понижение на цените на горивата.

Премиерът Бойко Борисов каза от своя страна, че е възложил да се спазва строго въведеното изискване турските тежкотоварни автомобили да влизат в страната ни с резервоари с гориво до 550 литра, а не пълен резервоар, който е 1100 л. Той посочи, че често турските камиони зареждат гориво в безмитните магазини и замърсяват страната ни при преминаване през нея, без да зареждат.

Относно журналистически въпроси защо министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков не е участвал в днешното обсъждане на цените на горивата премиерът посочи, че „никой не е отстраняван или включван в заседанието“ и всъщност решенията са взети още вчера. Борисов посочи още, че министър Трайков се ползва с неговото доверие. „Критикувал съм го, защото преди да каже нещо, първо трябва да го провери“, заяви премиерът, визирайки изказването на Трайков относно производствените разходи и заплатите в „Лукойл България“.

Премиерът каза още, че вчера до късно вечерта е обсъждал с Трайчо Трайков въпроси, свързани с енергетиката, включително, ако се договорим с „Росатом“ турбините на ядрените реактори да бъдат заменени с френски. Това ще увеличи мощността на всеки от двата реактора от 1000 на 1200 мегавата и при експлоатацията на АЕЦ Белене ще се увеличи печалбата от централата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Тъжно ми стана от тази случка. Вместо да контролира монополиста и да му създава конкуренция, премиерът заплашва министъра, който се опитва да го прави!? Временното споразумение с монополиста е толкова вредно, че няма накъде повече. То създава илюзии, че можем да заменим пазарните механизми с административни и да разчитаме на благоволението на Русия. Тато е жив! Само че се е преродил в Бойко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
nezabelejim
преди 13 години
Току що казаха по телевизията, че правителството не иска да се внасят по-евтини горива " от вън". Министър Дянков оправда това, със затруднения в митниците и евентуална контрабанда. ЗА КАКВА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА ГОВОРИМ? ВСЕ ПОВЕЧЕ СТАВА ЯСНО, ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО ПОТДЪРЖА МОНОПОЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ.УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ, ДА СПРЕМ ДА ЗАРЕЖДАМЕ ОТ БЕНЗИНОСТАНЦИИ НА ЛУКОЙЛ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
FINTA
преди 13 години
Пак ти задавам въпроса, по какъв начин можеш да транспортираш такова количество гориво, без да се оскъпи цената му? А и другия фактор е, че то престои ли повече от седмица, сдава багажа. И после що ни били скапани горивата. Нали трябва да сме реалисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 13 години
И аз мисля така:)..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
amanotumnici
преди 13 години
Горивата навсякъде са скъпи. В Румъния не са по-евтини. Алтернативата внос на горива се оскъпява с разходи за транспорт. За да нашите бензиностанции са на далавера, трябва горивото извън България да е по-евтино с малко повече от транспортни разходи. Цената на горивото се движи от международните тенденции. Проблема не е толкова в цената, колкото в стандарта ни на живот. Ако бяхме по-богата страна, разходите ни за гориво щяха да са ни малка част от доходите. Но тъй като сме бедна страна, тези разходи ни засягат чувствително. Съмнявам се, че може да излъжем руснаците. Така или иначе те кярат от търговията, правят и своите далавери за милиони. Правителството може да ги притисне малко и да намалят цената с няколко стотинки, но това няма да ни направи арабски шейхове. Измества се темата за бедността ни и това, че по доходи сме на последно място в ЕС. Това е проблема. Ако се спре корупцията и източването на държавата от партиите, октоподите итн. и парите влезнат в икономиката, тогава ще е ок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
bertram
преди 13 години
според мен единствения начин държавата да направи нещо срещу монопола на лукойл е максимално бързо да се приемат ефективни мерки за насърчаване на вноса. Проблем е, че това едва ли ще се случи докато герб са на власт, защото се знае кой с кого е приятел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
FINTA
преди 13 години
Не съм съгласен. Вноса на горива е либерален. Лукоил е производител, и то единствен. Та в тоя ред на мисли кой може да предложи по-ниска цена, производител или вносител? И според вас могат ли да се внесат такива количества, за да са конкурентни на производството. Отговорът е не! Или предлагаш да вднигнем още една рафинерия. Би било прекрасно! *** надали. Та ти като собствник, дори на 200 бензиностанции, ще предпочетеш да купиш от Бургас, или да внасяш от Румъния? Щото те са най-близкия производител. Лукойл е частна фирма. Малко трудно ще и кажеш колко да влага в инвестиции. Все едно да ти кажа ти ще боядисваш дома си с боя от 5 лева, не от 100. Въпрос на избор!НЕ ЗАЩИТАВАМ ЛУКОЙЛ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
bate Goiko
преди 13 години
Нищо ново, те всеки път когато петрола започне да пада обявяват мораториум на цените на горивата ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
amanotumnici
преди 13 години
Обявените инвестиции от Лукойл са фиктивни. Те се осчетоводяват като разход, като по този начин намаляват печалбата, а от там и данъка върху печалбата. Всъщност инвестициите са трансферирана печалба, без да е обложена с данъци.Замразяването на цените е много рисково. Не е трудно да се досетим, че нивото на цените ще е сегашното. Но, ако конфликта в Либия приключи в близките дни, цената на петрола на международните пазари ще падне веднага, а ние ще си останем с договорената висока цена. Всъщност тази сделка е повече изгодна за Лукойл, отколкото за нас. Вече две седмици откакто е започнал конфликта в Либия, горивата са стигнали пиковото си ниво. В момента са достатъчно надути цените. Ако бате Бойко ги фиксира на 2лв за литър - ОК. Но той ще ги забоде на повече. Убеден съм, че Лукойл няма да се ощети с нищо, ако не се облажи с нещо друго. Въпроса е каква е сделката и кой ще я плати и дали това не е просто прах в очите на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Борса
преди 13 години
И каква я мислехме, каква стана? Сега излиза, че ЛукОйл (т.е. руснаците) правят жест към държавата и държавата ще им дължи услуга. Вместо да се създадат условия за реална конкуренция на пазара на горива, държавата запазва статуквото и се пазари за някакъв смешен 1 месец "мораториум". Ако Бойко не иска да прати данъчна проверка в ЛукОйл, чрез зам.министъра, който е в борда на рафинерията да си изиска справки на какви цени купуват нефта от руснаците и да види дали там няма някои "резерви". Защо не се либерализира режима за внос на горива? Защо БДС за горивата толквоа удобно не се променя с години и заложените в него качества на горивата са от ерата на "развития социализъм"? При 1 милиард долара инвестиции (според ЛукОйл), би трябвало да сме с най-качествените горива и с най-модерната рафинерия в света. Да, ама не! Пак прах в очите и предизборни навеждания. За руснаците спокойно можем да перифразираме поговорката "Пазате се от ЛукОйл, дори когато носи подаръци (подписва мораториум)"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още