IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Нейков: В малките предприятия все още не се генерират добри условия на труд

Национално изследване за условията на труд в България показва, че 27% от наетите работят над 10 часа на ден

16:19 | 02.11.11 г. 1
Ив. Нейков: В малките предприятия все още не се генерират добри условия на труд

Малките и средните предприятия са нишата, в която все още не се генерират добри условия на труд. Това заяви днес Иван Нейков, директор на Балканския институт по труд и социална политика при представяне на национално изследване за условията на труд в България, цитиран от БТА.

Според данните на проучването 27 на сто от наетите във всички икономически сектори редовно или понякога работят повече от 10 часа на ден, а близо 30 на сто работят в събота или неделя.

Като цяло наетите имат и проблеми със здравето си. Около 30 на сто са заявили, че имат нарушения със зрението, болки в гърба и мускулите или главоболие. От стрес се оплакват около 40 на сто от работещите, а повече от 60 на сто - от обща умора. Проблеми със съня, тревожност и раздразнение изпитват около 25 на сто от анкетираните.

Въпреки тези констатации 87 на сто отговарят в анкетите, че са удовлетворени от работата си. Според Нейков този парадокс се дължи на трудно намерената работа след известен период на безработица. Други фактори са несигурността в намирането на друга работа, както и подобряването на условията на труд и някои социални придобивки за част от работните места.

Като най-рискови сектори Нейков определи селското и горското стопанство, добивната и преработваща промишленост, производството на електро- и топлоенергия, канализационните услуги и управлението на отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
"Като цяло наетите имат и проблеми със здравето си. Около 30 на сто са заявили, че имат нарушения със зрението, болки в гърба и мускулите или главоболие. От стрес се оплакват около 40 на сто от работещите, а повече от 60 на сто - от обща умора. Проблеми със съня, тревожност и раздразнение изпитват около 25 на сто от анкетираните"Еееех... мениджъри Български! Както не веднъж съм писал , сбъркана им е философията на нашите "бизнесмени"! Но, пазара ще ги научи. Дано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още