IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният франк продължава да притеснява Швейцария

Въпреки че франкът се обезцени спрямо еврото, той все още е с над 9% по-скъп спрямо средното ниво за 5 години

14:50 | 28.01.13 г. 2
Силният франк продължава да притеснява Швейцария

Силният швейцарски франк продължава да предизвиква безпокойство у властите в Берн, въпреки че отслабна спрямо еврото до най-ниско ниво от 20 месеца, предаде Bloomberg.

“Еуфорията е неуместна и е необходимо допълнително обезценяване“, коментира финансовият министър на Швейцария Евелин Видмер-Шлумпф по време на икономическия форум в Давос.

„Франкът все още е много силен“, допълни тя.

През септември 2011 г. швейцарската централна банка определи максимален курс на франка от 1,2 спрямо еврото, както и че няма да толерира поскъпване на националната валута над това ниво. Оттогава досега швейцарската валута поевтиня, още повече, че с отслабването на кризата инвеститорите на валутните пазари спряха да търсят франка като убежище.

Въпреки че франкът се обезцени спрямо еврото, валутата все още е с над 9% по-скъпа спрямо средното ниво за 5 години и с 35% над дъното, регистрирано през октомври 2007 г.

Мнението на Евелин Видемер-Шлумпф се споделя и от икономическия министър на Швейцария Йохан Шнайдер-Аман. Той също коментира пред репортери, че франкът е твърде силен и допълни, че се надява на допълнителна обезценка.

И двамата министри посочиха, че всички мерки за допълнителното отслабване на франка зависят от централната банка на Швейцария. „Институцията е приела линия на действие, към която се придържа, и се справя добре“, коментира Видемер-Шлумпф.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Радвайте се инвеститори. Също и тези, които държат спестяванията си във франкове, или получават заплатите си във франкове. Операция "вашите пари" продължава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
rmarkov
преди 11 години
Смъртоносна невинна измама 5http://bulgaria-mmt.blogspot.com/p/blog-page.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още