IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младенов обеща работа на всички съкратени от ВМЗ

Общо 600 оръжейници ще бъдат освободени от завода

10:36 | 31.01.13 г. 3
Младенов обеща работа на всички съкратени от ВМЗ

Държавата ще осигури работа за всички освободени служители от ВМЗ-Сопот. Това обеща в ефира на „Нова телевизия“ социалният министър Тотю Младенов.

Той посочи, че алтернативна заетост ще бъде предложена за над 900 души. И уточни, че от следващата седмица ще има приемни както в завода, така и в бюрата по труда в Сопот и в Карлово, където ще се дават консултации.

„Има три варианта – индивидуални консултации, където разчитаме на конкретна помощ от синдикатите, ще бъдат разлепени и списъци с работодателите, които търсят служители за определени позиции с техните адреси и телефони. Предвиждаме и в края на февруари да направим специализирана трудова борса само за ВМЗ-Сопот,на която да бъдат поканени работодателите от региона“, обясни Младенов.

По думите на министъра частният бизнес от Пловдивския регион вече е предложил над 140 свободни работни места за специалисти в машиностроенето, както и 222 свободни позиции в други сфери, като текстилна и химическа промишленост, услуги и други.

Община Сопот е поела ангажимент за 200 души, на които ще бъде осигурена заетост по ОП „Човешки ресурси”, а община Карлово – за 300 души, потвърди още той. Дейностите, в които ще бъдат назначени хората, са за строителство на пътища, на подови настилки, електромонтьор, озеленители и други.

На над 300 души, които искат да се преквалифицират, също ще им бъде дадена тази възможност, уточни Младенов.

На въпрос как работниците ще стигат до новите си работни места министърът обясни, че има вариант бизнесът да получи средства по европейската програма „На път“, която поема разходите за транспорт на работниците в радиус от 100 км.

Младенов съобщи още, че около 400 оръжейници ще започнат да напускат предприятието доброволно от днес. Работниците ще получат обезщетение от четири брутни заплати, или около 2 000 лева.

По информация на Иванка Иванова, председател на КНСБ в завода, синдикатите и ръководството на предприятието след тежки преговори, които са приключили снощи около 23.00 часа, са се споразумели 600 работници и служители от ВМЗ-Сопот да бъдат освободени от работа, предаде агенция "Фокус".

„Успяхме да намалим броя от предлаганите 900 души от ръководството до 600, въпреки че и те са много“, посочи Иванова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
diado mrass
преди 11 години
Търся работа за не по-малко от 1000 лв на месец. Толкова са ми разходите горе-долу. Може да е всякаква, без значение. Може и програмист, ако има два -три месеца обучение все пак. Колкото да мога да навлеза ... Или нещо в някакво заведение... - питейно имам предвид. Завършил съм свободния ..., не си спомням точно специалността ... Миналата година брах ягоди в Англия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Ако намалите административните простотии и десетки документи които искате, без да правите разграничение от размера на фирмата, безработицата щи спадне с няколко процента. А може и някой да реши да прави някакъв бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
forexar
преди 11 години
Популизъм! Некадърност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още