IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на лекарствата без рецепта ще се актуализират само спрямо инфлацията

Наредба на служебното правителство предвижда актуализация на Позитивния лекарствен списък два пъти в месеца

16:19 | 17.04.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цените на лекарствата без рецепта ще се актуализират само спрямо инфлацията

Цените на регистрираните лекарства, които се отпускат без лекарско предписание (тоест без рецепта), няма да могат да се увеличават повече от размера на статистически отчетената инфлация, предвижда Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, одобрен днес от правителството.

Мярката е антикризисната мярка и се въвежда за период от една година от влизането в сила на Наредбата, уточняват от пресслужбата на Министерския съвет.

Съгласно приетия нормативен акт на регулация подлежат цените на лекарствените продукти, включвани в Позитивния лекарствен списък. Регулираната цена на лекарствения продукт ще бъде и негова пределна цена при продажбата му на дребно.

Според изискванията на наредбата, два пъти месечно – на 2-ро и 16-то число, ще се актуализират Позитивният лекарствен списък, Регистърът на пределните цени и Регистърът на максималните продажни цени на лекарствените продукти без лекарско предписание.

Наредбата обхваща и условията, правилата и критериите за включване, промени и/или изключване на лекарствени продукти от Позитивния лекарствен списък. С нея се определят и условията и реда за утвърждаване, отменяне или изменяне на фармако-терапевтични ръководства, включващи критерии за оценка на ефикасността на прилаганата терапия, както и препоръки за алгоритми за лечение с лекарствени продукти, предложени от съответните национални консултанти, медицински научни дружества и експертни съвети.

С наредбата се регулират още и пределните цени на лекарствените продукти, отпускани по лекарско предписание, както и на генеричните лекарства. Текстовете въвеждат изискване генеричните лекарствени продукти да бъдат на цена не по-висока от 80% от цената на оригиналния лекарствен продукт. Това правило ще важи за първия генеричен продукт в група, а останалите ще се регулират на конкурентен принцип.

Наредбата регламентира и условията, при които в случаите на установена грешка в цената на производител в Гърция, тази цена няма да се взема предвид за период от една година при външното рефериране на цените в България.

Това се налага поради големия брой постъпили писма относно допускането на множество грешки в ценовия бюлетин на лекарствените продукти на южната ни съседка. Установяването на обстоятелството ще става с представянето на декларация от притежателя на разрешението за употреба.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
Защо ли ми е толкова добре познато това:"Цените на ..... ще се актуализират само спрямо инфлацията" ????:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още