IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Структурната безработица - все по-голям проблем на икономиката*

Икономическият растеж ще се забави до 0,6% през тази година, прогнозират икономистите от БАН

14:52 | 27.05.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Младежката безработица в България остава на високо равнище, но в с. Рибново (на снимката) много млади жени намират препитание в текстилната фабрика на Бертман Ролман. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Младежката безработица в България остава на високо равнище, но в с. Рибново (на снимката) много млади жени намират препитание в текстилната фабрика на Бертман Ролман. Снимка: Ройтерс

Повече от половината от безработните у нас са с основно и по-ниско образование, констатират икономистите от Института за икономически изследвания при Българската академия на науките (БАН), цитирани от БТА.

В редовния годишен доклад на института се посочва, че през миналата година заетостта е продължила да намалява, а безработицата да расте, което се е отразило и върху средната работна заплата. В частния сектор средната брутна работна заплата се е увеличила с 16,6 процента, а в обществения сектор - с 4,6 процента, съобщи Любомир Димитров от института.

Икономистите подчертават, че липсата на реформи в ключови сектори, включително и в образованието, е оказала негативен ефект върху българската икономика. През 2012 г. имаше и пренатягане във фискалната сфера, изразено в прекомерното ограничаване на бюджетния дефицит, допълват експертите.

„Независимо от оценките за работата на бившия финансов министър от ГЕРБ Симеон Дянков, трябва да се отчете, че без финансова дисциплина никога не може да се постигнат устойчиви положителни резултати в икономическия растеж“, коментира Калоян Ганев от института. "Друг е въпросът колко силна трябваше да бъде тази фискална дисциплина и това е една от критиките към икономическите политики на правителството на ГЕРБ", допълни той.

Икономистите разкритикуваха предишното правителство и заради недостатъчно амбициозната му инвестиционна програма, въпреки широко рекламираните успехи в инфраструктурата.

От института посочват, че през миналата година положителни резултати България е постигнала при усвояването на европейските фондове, както и при поддържането на фискалната дисциплина.

Признаците за възстановяване на потреблението също са изиграли положителна роля за икономиката. От института отчитат, че през 2012 г. вътрешното потребление е регистрирало ръст от 1,8%, а инвестициите – от 9,6%.

Заради икономическата политика обаче износът през миналата година е отбелязал спад от 0,4 на сто, а растежът се е забавил до 0,8%, подчерта Ганев.

От всички икономически сектори най-добро представяне е регистрирало селското стопанство заради силната реколта, отчитат още икономистите.

Настоящата 2013 г. експертите определят като "година на застой". Очакванията са икономическият растеж да се забави до 0,6 на сто, а безработицата да се увеличи до 13%. От банковия сектор пък очакват забавяне на темпа на растеж при депозитите, свиване на нетния лихвен марш и по-висока конкуренция на търговските банки за надеждни клиенти.

Икономистите прогнозират, че лек спад на безработицата вероятно ще има чак през 2014 г., а по-отчетливо намаление може да се очаква през 2015 г., съобщава Bulgaria on Air.

* Актуализирано към 15.40 ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi.benevolenet
преди 10 години
Цялото правителство и БНБ са подслушвани с контрол на съзнанието на мрежата на Мтел с подкрепата на ЕК и ЕЦБ. Пламен Орешарски, Петър Чобанов, Калин Христов, Мариела Ненова, Андрей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Цветан Цалински ограбиха икономиката, а вие (или капитала зад банките в картел) го направихте финансов министър. Калин е с контрол на съзнанието с имплант и връзка с мрежата на Мтел, нещо нормално за съвременните технологии и обслужва интереси. Същото важи и за посочените по-горе - явно като направиш балон, този с печалбите те взима на работа да получиш дял! Като работех в БНБ за малко, след като на някой в ЦЕУ на Сорос ни преподаваха как се организира криза и картели, те се опитаха да ме накиснат за кредитната експанзия за надуване на балон на фондовата борса и жилищния пазар довели до съответно спад от 20 млрд + 10ки млрд+10 млрд лоши кредити. Най-глупавото, е че ги оставате на длъжност и ще продължават да ви мамят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още