IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата през юни е била 10,7%

Данните са по-оптимистични от прогнозата в началото на месеца на социалния министър Хасан Адемов - 10,8%

12:45 | 09.07.13 г. 1
Безработицата през юни е била 10,7%

Безработицата през юни е паднала до 10,7% заради активизирането на сезонната заетост, сочат данните на Агенцията по заетостта. Статистиката е малко по-оптимистична от числото, което в началото на този месец съобщи социалният министър Хасан Адемов – 10,8%.

Агенцията обаче изчислява безработицата на базата на регистрираните в бюрата по труда. Ако изчисленията се правят на базата на икономически активното население, каквато е методиката на европейската статистическа служба, картината силно се променя. Според Евростат безработицата у нас е била 12,7% през май, като данните за юни ще излязат на 31 юли.

Регистрираната безработица в страната намалява за четвърти пореден месец, отчитат от агенцията. В бюрата по труда са регистрирани 351 587 безработни лица, като спрямо май те намаляват с 9 199 души. В сравнение с юни 2012 г. безработните са с 3 238 лица по-малко, като за първи път от януари 2012 г. насам броят им през месеца е по-нисък от броя на безработните през същия месец на предходната година, отбелязват от агенцията.

Делът на младежите до 29 г. от всички регистрирани безработни е 19,6% и намалява с 0,1 процентни пункта в сравнение с месец май, сочат още данните.

На работа през юни са постъпили 21 388 безработни, като на първичния пазар са започнали работа 16 572 души.

По програми за заетост на Националния план за действие по заетостта и по схеми на оперативната програма „Развитие на човешките ресурси” са постъпили на работа 4 302 безработни. По насърчителни мерки от Закона за насърчаване на заетостта са започнали работа 514 безработни.

През юни на първичния пазар в бюрата по труда са заявени 12 984 работни места, като са с 202 работни места повече спрямо юни 2012 г. Най-много свободни работни места са заявени основно от сезоннозависимите дейности - от преработващата промишленост, търговията, хотелиерството и ресторантьорството , строителството, държавното управление, операции с недвижими имоти и други.

По програми за заетост са заявени 951 места, а по насърчителни мерки от Закона за насърчаване на заетостта в бюрата по труда са обявени 164 работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Димитър Сотиров
преди 10 години
Конституционен ли е моделът на пенсионната реформа "Борисов"? Откъде на къде, човек който е внасял за пенсия по един закон, за да я получава ... няма да я получи, защото някой е написал друг закон? За какво сме внасяли над 30 години? За да се появи някой си Борисов да вдига възрастта и някой си Станишев да я замразява, откакто е вдигната? Юристите, които им пишат законите УНСС ли са завършили? Реформата не може да засяга хора, за чийто обществен договор е платено вече. Реформата може да засяга хора от момента на приемането на новото законодателство. Защо се връща с обратна сила закона за хора, които са платили по стар обществен договор? Тоя Борисов и оня Станишев няма ли да влязат в затвора най-после... Ако Сергей Станишев не оправи тая тотална грешка на Борисов - да си ходи ... Улицата ще го изрита. Орешарски да взима заеми, да пенсионира хората, за да дойдат младите на тяхно място да работят, а пенсионерите да им гледат внуци, че ще останат без данъкоплатци безумните ни управници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още