IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма законодателна процедура за отнемането на лицензите на ЕРП-тата

Решението за отнемане на лицензи се взима от ДКЕВР, но няма яснота как точно да се извърши прехвърляне на активите към новия оператор

13:44 | 06.03.14 г. 1
Няма законодателна процедура за отнемането на лицензите на ЕРП-тата

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) издава и отнема лицензи за дейността на енергийните дружества в страната. В действащото законодателство – Закона за енергетиката и Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, обаче липсва ясната процедура как точно се отнема лиценз.

Това посочва регулаторът в становище до икономическата комисия към Народното събрание, видяно от Investor.bg. Докладът е поискан по повод разгледаното предложение за отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества, внесено от парламентарната група на "Атака".

Процедурата за отнемането на издадената лицензия се открива с решение на ДКЕВР и започва на базата на установени нарушения от страна на лицензианта. Отнемането на разрешенията за извършване на дейност е най-тежкото наказание за нарушения в областта на енергетиката.

Припомняме, че подобно решение беше взето за разрешителното на ЧЕЗ през февруари 2013 година. Проверката на регулатора обаче установи, че няма основания за отнемането на лиценза на чешкото дружество. 

В нормативните актове е записано, че при отнемане на лиценз трябва да бъде назначен „особен търговски управител“, който е с правомощия да продължи осъществяването на лицензионната дейност на прегрешилото предприятие до определянето на заместник, който да продължи дейността. Целта е да не пострадат потребителите от отнемането на лицензията.

Действащото законодателство обаче не регламентира достатъчно пълно и ясно статута на тази фигура – нито по отношение на неговото избиране, нито определянето на размера на възнаграждението му или по отношение на покриването на разходите за това възнаграждение, заявяват от ДКЕВР.

Не е съвсем ясен и редът по прехвърлянето на собствеността на енергийните обекти и определянето на нов лицензиант, който да поеме дейността. „Последното е абсолютна предпоставка, с оглед гарантиране на сигурността на снабдяването, респективно обществения интерес“, се казва още в становището, подписано от председателя на ДКЕВР Боян Боев.

Самият Боев коментира по време на заседанието на икономическата комисия вчера, че регулаторът планира да поиска промени, които да изчистят тези неясноти в законодателството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още