IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EVN България няма да плати исканата от ДКЕВР сума на НЕК*

Дейността ни е изцяло в съответствие със законовите ни задължения, заявяват от електроразпределителното дружество

10:32 | 28.03.14 г. 7
EVN България няма да плати исканата от ДКЕВР сума на НЕК*

EVN България Електроснабдяване няма да извърши исканото от ДКЕВР плащане към НЕК, тъй като вече е заплатила въпросната сума през периода юли 2012 – юли 2013 година в изпълнение на законовите си задължения към ВЕИ производители. Това се казва в съобщение на дружеството до медиите във връзка със седемдневния срок, даден от регулатора на EVN България да извърши плащане към държавната компания.

Все още има некомпенсирани разходи от НЕК към EVN България Електроснабдяване, свързани със задължителното изкупуване по закон на енергията от ВЕИ за минал период, пише още в позицията.

Това е факт, който не се отрича от нито една държавна институция, което дава основание на EVN България Електроснабдяване да реши как да изпълни своите договорни отношения с НЕК - или чрез извършване на плащания, или чрез прихващане на задължения срещу дължими вземания от НЕК, допълват от компанията.

Предвид създадената ситуация в сектора дружеството потвърждава своята готовност да участва в конструктивен диалог за намиране на разумно решение при равно третиране на всички участници. EVN България Електроснабдяване очаква всички отворени въпроси да бъдат решени заедно с ДКВЕР и НЕК по пътя на преговорите, заявяват от дружеството.

Вчера от НЕК съобщиха, че до края на деня нито едно от енергоразпределителните дружества не е платило.

От страна на EVN, ЧЕЗ и Енерго Про няма изразено нито писмено, нито устно желание за издължаване на задълженията, на обща стойност 347 милиона лева, посочиха от държавната компания.

До края на вчерашния ден бе срокът, в който ЧЕЗ трябваше да плати 67 млн. лв. на НЕК. Срокът на останалите две дружества изтича днес. EVN дължи 216,6 млн. лева, а Енерго Про – 63,7 млн. лева.

НЕК вече уведоми главния прокурор, че доставките на ток могат да бъдат застрашени заради дълговете на трите компании. Доставчиците на ток обаче твърдят, че имат да получават пари от НЕК за компенсиране на разходите им по присъединяване на възобновяеми енергийни източници и намират действията си за изцяло съобразени със законите на България. 

В решението си от 19-и март за започване на процедури по отнемане на лицензите на енергопреносните дружества ДКЕВР предвиди седемдневен срок, в който те да преустановят нарушенията и да отстранят последиците от тях. После следва срок от още седем дни, или 14 дни от излизане на решението за започване на процедурите и за предоставяне на писмени становища от страна на дружествата с пояснение защо не са платили дълговете си.

"Дружеството има некомпенсирани разходи от страна на НЕК, направени в изпълнение на закона за изкупуване на зелена енергия”, повтори пред журналисти Петър Костадинов от EVN България. Той коментира, че тези суми вече са платени на производителите на енергия от възобновяеми източници. “По тази причина ние не можем да да извършим плащането, посочени от регулатора".

От EVN очакват провеждането на конструктивни разговори, на които да бъде уточнено какви са задълженията на страните, включително и колко НЕК дължи за изкупуването на зелена енергия.

"Диалогът вече е започнал", гарантира от своя страна председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Боян Боев. На 7 април ще има открито заседание, на което са поканени представители на ЕРП-тата и НЕК.

Прихващането е допустимо по българското законодателство, но то се прави със съгласието и протокол от всички страни, каза той.

Боев допълни, че до края на юни ще бъде изготвен механизъм за компенсиране на разходите, но дружествата първо трябва да ги представят. Това трябва стане до 31 март. До тази дата всички участници в системата представят своите становища за направени разходи.

* Допълнена с позицията на Петър Костадинов от EVN България и председателят на ДКЕВР Боян Боев

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Не са няколко а само 2 - едната е на отрочетата ДС/БКП/Русия а друга е на масоните. Първата също си има масонска ложа и уж воюват помежду си и се редуват но за положението в страната и на народа е все едно и също (яко прецакани).Та тези 2 лобистки групи си измислят други групи зад който да се крият удобно и които да обвиняват за собствените си престъпления и глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
toto 2
преди 10 години
Съгласен съм с теб в повечето писания ,само дето Комунисти няма от 1944 год.т.к се видя че Комунизмът е утопия и никой не иска да строи Комунизъм .В България има няколко лобистки групи ,които си разменят местата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
С цел да се потретя, Кобурггота разби българското политическо пространство и направи така, че на избори да се чудиш за кой комсомолец, компир, и т.н. да гласуваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 6
karadjata
преди 10 години
НЕК дължи едни пари на ЕРП-тата те от своя страна дължат едни пари на НЕК но в крайна сметка НЕК дължи повече на ЕРП-тата така, че е нормално последните да си прихванат и приспаднат тези дългове и пак излиза, че НЕК е в дълг към ЕРП-та. Така, че от НЕК и правителството "Помиярски" няма от какво да се оплакват ами да се вземат в ръце и да си оправят бакиите, щото международните арбитражни съдилища ще ни осъдят и пак НЕК респективно кабинета "Помиярски" ще е виновен. А в крайна сметка народа ще духа супата и ще си плаща за погрешния вот от последните парламентарни избори. Не се научи народа Български, че комуниста е долна крадлива *** твар. Хак да му е на такъв *** народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 3
993
преди 10 години
Министърът е пълен льольо... не Сурбоната, ами УНСС се съмнявам да е завършил. Толкова е скаран с материала, че се чудя този комсомолец кой го е лансирал?!А EVN да съдят държавата, за да стане ясно на тези псевдополитици, че законите които са измислили са пълна боза!!! Жалкото е, че всички ще плащаме сметката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Ха сега да видим колко струва правителството а и самият ресорен министър!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още