IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първанов: България трябва да се противопостави на спирането на Южен поток

В средносрочен и дългосрочен план страната ни може да очаква газова криза, смята бившият президент

10:42 | 23.04.14 г. 5
Първанов: България трябва да се противопостави на спирането на Южен поток

Държавническата позиция на България трябва да бъде такава, че да се противопостави на спирането на „Южен поток“ и работата по изграждането му трябва да продължи. Действията на правителството и енергийния министър Драгомир Стойнев обаче са „неиздържани“, защото именно Стойнев предложи на комисаря по енергетика Гюнтер Йотингер да поеме преговорите по проекта.

Това мнение изказа президентът на България (2002 – 2012 година) Георги Първанов при свое посещение в Благоевград, пише пресцентърът на политическото движение АБВ. Като причина за своите опасения за край на проекта той изтъкна гласуваната резолюция в Европейския парламент преди Великденските празници. 

Предложението за европейските депутати обаче не е законодателно и не обвързва другите институции с определени действия. Външният ни министър Кристиан Вигенин пък го определи като "емоционално натоварено" и отразяващо искането на институцията бързо да бъде решена кризата в Украйна. 

Според Първанов проектът „Южен поток“ трябва да бъде осъществен, защото опасността от нова газова криза за България в средносрочен и дългосрочен план е реална. Проектът носи и позитиви за енергетиката, икономиката като цяло и перспективи за работни места, посочи той.

Първанов припомни и кризата през 2009 година, когато неуредените финансови отношения между Русия и Украйна станаха причина за спирането на доставките на природен газ за Европа. България тогава беше сред най-засегнатите държави, защото получава 100% от  руските доставки през територията на Украйна.

„Питам се защо не се казва стоп на „Северен поток”, защо има двоен стандарт, т.е., тече газ за северните държави, членки на ЕС, а пък спират един проект на България“, коментира още той.

Припомняме, че „Северен поток“, също като „Южен поток“, не изпълнява изискванията на европейското законодателство в частта му за либерализацията на енергийния пазар. В същото време обаче Москва поиска изключение от правилата и го получи с оглед на важността на газопровода за Германия и другите държави в региона.

Двете тръби на „Северен поток“, които преминават по дъното на Балтийско море, свързват Русия и Германия, а потенциални пазари за руския природен газ са още Холандия, Дания и Франция. Акционери в проекта са „Газпром“ (с 51%, какъвто е и делът на руския гигант в „Южен поток“), германските E.On и Wintershall, която е част от BASF, (по 15,5%) и холандската Gasunie и GDF Suez  (с по 9%).

Строителството на газопровода започна през април 2010 година, а газ по първата тръба потече през ноември 2011 година. Втората тръба влезе в експлоатация през октомври 2012 година.

"Южен поток" не отговаря на изискванията на Третия либерализационен пакет в няколко точки и това беше установено още през есента на 2013 година, т.е преди да се заговори за санкции срещу Русия. Една от тях е собствеността на тръбата - "Газпром" притежава мажоритарен дял, а в същото време е и доставчик на суровината, която ще бъде пренесена през мрежата.

Освен това няма предвидена възможност за участие на трети страни до газопровода, което също е в нарушение на правилата. 

Русия обаче категорично отказва да поиска изключение за газопровода с мотива, че той е международен проект и се подчинява на международните правила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Аз много пъти писах вече, когато България влезе в ЕС, имаше писания подобни на твоите ( не мисли че западните "медии" са изпуснали тоз сгоден случай да пикаят връз нас).Тогава Путин каза неофициално, че има опашка кой да бъде троянския кон на Русия в ЕС и България е доста назад в тази опашка. Всъщност, като държава на която екс-СССР е причинил комунизма, обществото ни е доста чувствително на тази тема и Русия би имала много по-лоялен и верен троянски кон в лицето на някоя не-екс-комунистическа държава, като Гърция, Кипър, Италия, дори Австрия ( която не пропуска келепирец, без да се грижи от къде идва) отколкото България, в която властта може да вземе някой русофоб, а и да не я вземе, всеки проект с руско участие ще е придружен с мощно улично дюдюкане и шамари от ЕС (щот могат да си ни шамаросват без проблем, не за друго)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
Ами пирамит, ш тряя да питаш джуджето фараон..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
"Така" са го написали от Инвестора. А изброените отклонения от същите тези европейски норми са доста, не намираш ли? Значи, за едни отклоненията са допустими, а за други-не? Йебем го тогава двойния стандарт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
MZ/X
преди 10 години
България е руският клин забит в тялото на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
abdul
преди 10 години
Що така бе АГЕНТ ГОЦЕ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още